Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Pályadíjak jövőre

A héten megszülettek a jövő évi autópályadíjak. A D3 kategóriájú gépkocsik harmincegy napos, illetve éves matricájától eltekintve minden konstrukció „borsosabb” árú lesz. A személygépjárművek autópályadíja jövőre átlagosan 5,5 százalékkal drágul, a tehergépjárművek esetében viszont ennek közel négyszerese, vagyis 18-20 százalékos lesz az áremelkedés.

A fuvarozók már a rendelet megjelenését követő napokban hangot adtak kifogásaiknak. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete nehezményezte, hogy a gazdasági tárca (GKM) egyetlen javaslatukat sem vette figyelembe, sőt jövő évtől még a matricaár áfatartalmát sem igényelhetik vissza.
A sikeres nyári próba után december elsejétől újra kapható a négynapos matrica. A tíz, illetve harmincegy napos matricák december 15-től, az éves matrica pedig 2004. január elsejétől vásárolható.
Már megindult a hosszú távú autópályadíj-beszedési stratégia kidolgozása. A bizottság várhatóan jövő év nyaráig végez a részletes tervek elkészítésével. A GKM szándéka az, hogy a fuvarozók 2006-tól matrica helyett elektronikus rendszerben fizethetnének a pályahasználatért. A személygépkocsik számára viszont - egyelőre - határozatlan ideig érvényben maradna a matricás szisztéma. Az új rendszer kivitelezése céljából a minisztériumi tervek szerint nyílt nemzetközi tender kiírására kerül majd sor.