Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Pusztulásba HIV

„Évtizedek óta foglalkozom a HIV- fertőzöttekkel, kezdetben a tizenéves kis hemofíliások évekig tartó szenvedései voltak a legborzalmasabbak számomra. Szerencsére ma már a vérkészítmények útján nagyon csekély a fertőzés aránya. 
Különösen sajnálom azokat a betegeimet, akiknél nagyon későn mutatták ki a vírus jelenlétét. Ha korábban az osztályra kerültek volna, több ideig éltek volna” - mondja Dr. Bánhegyi Dénes, a Szent László Kórház osztályvezető főorvosa. 
Az AIDS krónikus betegség, melynek során - átlagban 10 év alatt - olyan súlyos mértékben károsodik az immunrendszer, hogy életet veszélyeztető, súlyos szövődmények alakulnak ki. A halál az ő esetükben - Bánhegyi doktor kifejezését használva - definitív, azaz jelen pillanatban ebből a betegségből senkit nem lehet kigyógyítani. Egyes fertőzöttek három év alatt jutnak el a végső stádiumba, másoknál 15 év alatt sem „megy előre” a betegség. A modern, kombinált gyógyszerekkel sokaknál sikerül ezt az időt viszonylag hosszú időszakra elhúzni.


HIV-pozitív betegek egy kambodzsai kórházban Fotó: Reuters

Amikor az immunrendszer működése már - a HIV-vírus elszaporodása miatt - nagyon súlyosan károsodik, akkor olyan betegségek jelennek meg a fertőzöttnél, amelyek egy normál immunrendszerű betegnél nem fordulnak elő. 
Mivel ezek különleges betegségek, így az orvosok nincsenek rájuk felkészülve. Például egy olyan élesztőgomba okoz súlyos megbetegedést, amit az AIDS megjelenése előtt csak nagyon éretlen immunrendszerű koraszülött csecsemők esetében írtak le. 
Vagy például a Kaposi-szarkóma, amely egy egészséges embernél jámbor bőrbetegség, egy AIDS-es esetében azonban agresszív daganatos megbetegedés. Ezek mellett előfordulhat a HIV-fertőzöttnél egészen különleges vírusbetegségek reaktiválódása, amelyek szintén rendkívül ritka, nagyon nehezen kezelhető megbetegedések. 
A gyakorlatban ez szörnyű kínlódást jelent. Például teljesen vagy foltokban kihull a beteg haja, fájdalmas fekélyek vannak a bőrén és a különösen érzékeny testrészeken. Szédülés, nyirokcsomó-megnagyobbodások mellett állandó magas láz, tüdőgyulladás kínozza őket. Hasi fájdalmak, hasmenés, nagymértékű fogyás, szervi elváltozások - csak címszavakban a tünetek közül.
„Abban az esetben, ha az immunrendszert nem sikerül gyógyszeresen helyreállítani, ez egy nagyon nyomorúságos élet, hiszen az egyik szövődményt kikezelem, és jön a másik. Pár hónap szünet, és aztán jön a harmadik szövődmény. Aztán a végén jön egy olyan szövődmény, amelyet nem tudunk kezelni - írta le a betegek borzalmait dr. Bánhegyi Dénes.
Magyarország egyébként közepesen fertőzött országnak számít. Évente általában 50-80 „friss” fertőzést diagnosztizálnak, és mintegy 500-550 regisztrált HIV-fertőzött él Magyarországon. A szakemberek a járvány hosszúsága, az időnként előkerülő súlyos fertőzöttek számának arányában úgy becsülik, hogy a valóságban 2500-3000-re tehető azoknak a száma, akik maguk sem tudják, hogy fertőzöttek. Ők a titkos HIV-esek.

A társadalom defektje

Továbbra is a homoszexuálisok azok, akik elsősorban érintettek a fertőzésben. Bánhegyi főorvos szerint a homoszexuális életforma fokozottabb fertőzési kockázattal jár, mert e populáció nagyobb arányban fertőződött, illetve többen sok partneres, fokozott fertőzési kockázatot rejtő partnerkapcsolatot „gyakorolnak”. A homoszexuális betegek egyébként úgy tartják, hogy „az AIDS rosszabb, mint a rák, mert a rákost sajnálják, tőlünk undorodnak, minket megvetnek”.
Mint ahogy a terrorizmus tekintetében, az AIDS kapcsán is igaz, hogy a multikulturalizmus áldás helyett átkot hozott. Európába sokszor Afrikából, illetve Ázsiából hurcolják be a kórokozót. Magyarországon is új jelenség, hogy az utóbbi két évben a Szent László Kórház praxisában egyre több olyan fiatal nő jelent meg, akik, szerencsétlenségükre, afrikai partnerüktől kapták el a fertőzést. A friss fertőzöttek harmada amúgy is külföldi állampolgár, elsősorban Fekete-Afrikából érkező menekült, akiknél a szokványos egészségügyi vizsgálat kapcsán mutatták ki a gyilkos vírus jelenlétét.
Egyszerűen arról van szó, hogy ezek az emberek olyan területről érkeznek, ahol a felnőtt lakosság szexuálisan különösen aktív korosztályának HIV-fertőzöttsége 10 százalék feletti. Ugyanennek a korosztálynak az átfertőzöttsége Magyarországon kevesebb, mint egy százalék. A statisztikákban is kimutatható, hogy azon megyékben magasabb a regisztrált betegek száma, ahol jelentős befogadó állomás működik, mint például Fejér megye, ahol Bicskén található ilyen intézmény. Az AIDS amúgy Magyarországon Budapest-központú, mivel a fővárosban él a fertőzöttek 80 százaléka. „Háromszázötven kezelt betegünknek a háromnegyed része Budapesten és vonzáskörzetében él. Hasonló a megoszlás - nem ennyire koncentráltan - a külföldieknél, a magyarországi tartózkodási helyhez kötötten” - foglalta össze ezirányú tapasztalatait a főorvos. 
Az elmúlt évek során tizenegy külföldi kábítószer-élvezőnél és két magyar állampolgárnál derült ki a HIV-fertőzés. A szakemberek szerint az elkövetkezendő évek nagy kérdése egyrészt az, hogy ez az intravénás kábítószer-használó közösség milyen sebességgel fog fertőződni HIV-vírussal? Másrészt, a tőlünk keletre fekvő országokban lévő hatalmas, és még mindig felfutó AIDS-járvány hogyan fogja érinteni hazánkat? Az abból a térségből származó, a szexiparba kényszerített, fertőzött nők nyilvánvalóan különleges fertőzési kockázatot jelenthetnek Magyarországon.
Dr. Bánhegyi Dénes tapasztalatai szerint Magyarországon még nem jelent meg az a jelenség, amelyre már felfigyeltek az Egyesült Államokban és Németországban. Jelesül, egyre több egyedül élő, magas iskolai végzettséggel rendelkező, a társadalom felső osztályához tartozó nő fertőződött meg HIV-vírussal. A helyzet szociológiai elemzése során kiderült, hogy sok, felső- és középosztálybeli nő a karrierje érdekében nem házasodott meg, vagy a munkája miatt a házassága megromlott, és 40-50 éves korára magányossá vált. Közülük többen egzotikus üdülőközpontokban vásárolták meg biológiai szükségleteik kielégítését, fiatalemberek formájában.
A főorvos kifejtette: a Karib-szigeteken vagy Fekete-Afrikában, ahol eleve igen erősen fertőzött a helyi lakosság, s különösen kiemelkedő azoknak a fertőzöttsége, akik a szexiparban részt vesznek, nyilvánvaló, hogy a prostituáltak szolgáltatásait igénybe vevő személyek sokkal könnyebben fertőződnek meg. Dr. Bánhegyi Dénes praxisában eddig egyszer fordult csak elő, hogy betegénél a fertőzés „összeszedésének” helyeként egy ilyen egzotikus üdülőhely neve merült fel.
A megelőzés kérdése kapcsán a főorvos kifejtette: „Nagyon sok felvilágosítás történik az iskolákban az egészséges életmódról, ennek ellenére a társadalom tagjai nem élnek egészségesen. Ugyanebbe a kategóriába tartozik maga a HIV-fertőzés is; tulajdonképpen egy olyan vírus csinált - a vírus szempontjából rendkívül sikeres - világjárványt, amelynek a terjedését minden további nélkül 100 százalékig meg lehetne előzni.”
Ezzel eljutottunk oda, hogy milyen társadalmi problémákra - például a család válságára - vezethető vissza az, hogy egyes emberek kábítószerfüggők lesznek, mások családos férfiként prostituáltakhoz járnak, vagy éppen homoszexuálisok lesznek. Arra a kérdésünkre, hogy praxisa során valószínűleg annyi információt szerez az emberek életmódjáról, hogy többet tudhat a magyar társadalomról, mint a szociológusok, Bánhegyi doktor elmondta: „A problémákat nem tisztem feszegetni. Amit a páciens nekem elmond, azt én meghallgatom, de nekem nincs jogom ezt kikérdezni, ítéletet mondani, hogy helyesen cselekedett, vagy sem. Nyilvánvaló, hogy ha idekerül fertőzötten, akkor valahol, valamikor nem helyesen cselekedett. Én orvos vagyok. Segítenem kell rajta. A társadalom-lélektan nem az én területem.”
A HIV-fertőzöttek kezelése több részből tevődik össze. Az egyik a laboratóriumi diagnosztika üzemeltetése, vizsgálatok végzése, ami bizonyos rendszer szerint elszámolásra kerül; a másik tétel a gyógyszeres kezelés, a vírus szaporodásának 
gátlását szolgáló speciális gyógyszerek ára, és harmadik összetevőként az a fekvőbeteg-ellátás, ami szintén pénzbe kerül. Bánhegyi doktor kizárólag a gyógyszerek költségeit volt hajlandó elárulni. Egy beteg havi gyógyszerköltsége negyvenezer forinttól félmillióig terjedhet. 

Erkölcsi kiszolgáltatottság

Érthetően felmerül az a kérdés is, hogy ha valaki megfertőződik, akkor milyen jogai és kötelezettségei vannak. Csernus Eszter jogász, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) szakértője lapunknak elmondta a magyar gyakorlatot: az AIDS-betegséget a magyar egészségügy a járványos betegségek között kezeli, tehát az egészségügyi törvényben a járványügyi fejezet a HIV-fertőzöttekre is vonatkozik. Számukra kötelező a gyógykezelés abban az esetben, ha valaki úgymond konfirmáltan HIV-pozitív, tehát a második, ellenőrző tesztjének az eredménye is kedvezőtlen. Mindez a gyakorlatban rendszeres orvosi vizsgálatot, ellenőrzést és gyógyszeres kezelést jelent, amire a fertőzöttnek kötelező elmennie. A törvény előírása szerint hatósági eszközökkel is kikényszeríthető a gondozás, bár ilyen - a TASZ tudomása szerint - nem fordult még elő. Az általában drága gyógyszereket csak a gondozás során kaphatja meg térítésmentesen a HIV-fertőzött.


Az Aids-betegeket gyakran táplálkozási zavarok is sújtják 

A szűrés kötelező olyanok számára, akik munkavégzésük során adhatják át a vírust, véradók, anyatejet adományozók vagy éppen donorok. A vizsgálatokra kötelezettek másik köre a nemi erkölcs elleni bűncselekmények, kábítószerrel való visszaélés, illetve személy elleni erőszak gyanúsítottjai, akik az elkövetés után a fertőzést átadhatták, vagy fertőződhettek, továbbá ilyen bűncselekmény sértettjei. Egyébiránt a bíróság bárkinél külön elrendelheti a szűrést, ha fertőzöttségének tisztázása szükséges.
A TASZ - a vonatkozó nemzetközi ajánlásokkal összhangban - egyedül a vér-, szerv-, szövet-, illetve ivarsejt-adományozás esetében tartja indokoltnak az automatikus és kötelező szűrést. A fertőzés átadásának elkerülése érdekében gyógyszerezésnek csak akkor van értelme, ha azt a veszélyes eseményt (például tűszúrást) követő két órán belül megkezdik. Ilyen rövid időn belül viszont nincs száz százalékos HIV-teszteredmény. 
Csernus Eszter kifejtette, hogy a rendelet szakmai melléklete nem tartja szükségesnek a HIV-fertőzöttek elkülönítését, hiszen normális - például munka- és iskolai - körülmények között nem terjed a vírus. Ha az orvosok betartják az alapvető higiénés előírásokat, akkor az orvosi ellátás során sem történhet fertőződés. A tapasztalat viszont az, hogy ha valakiről kiderül, hogy hordozza a gyilkos vírust, akkor diszkrimináció éri.
Abban az esetben, ha valaki tudta, hogy a HIV-vírust hordozza szervezetében, és szándékában állt más személyt megfertőzni, maradandó egészségkárosodást okozó testi sértés címén büntető eljárás indítható ellene. A büntetőjog másként minősíti az esetet, ha a fertőzés átadása gondatlanságból történt. Mit jelent ez a gyakorlatban?
A TASZ három olyan esetről tud Magyarországon, amikor bírósági eljárás indult ilyen jellegű ügyben. Az első esetben - 1994-ben - egy férfi ellen indult eljárás súlyos egészségromlást okozó testi sértés kísérlete gyanújával. Azonban az eljárás során kiderült, hogy a fertőzés átadása nem történt meg, illetve maguk a partnerek is tudtak a férfi HIV-fertőzöttségéről. Az eljárás felmentéssel zárult. Egy másik ügyben 2000-ben indult eljárás egy HIV-pozitív férfi pornószínész ellen, de az eljárás során nem került a nyomozók látókörébe olyan személy, aki a férfitől fertőződött volna meg. A bíróság bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, megállapítva: a gyanúsítottat a vírus átadása tekintetében szándékosság nem, csak tudatos gondatlanság terheli, mivel tisztában volt magatartása lehetséges következményeivel, de nem a vírus átadásának szándéka hajtotta.
A harmadik esetben mind a gyanúsított, mind a sértett HIV-fertőzött volt, de az eljárás során kiderült, hogy a sértett a vírus egy másik válfajával volt megfertőződve. A sértett - aki az eljárás során visszavonta a vallomását - a fertőzést nagy valószínűséggel nem a gyanúsítottól kapta meg, így az ügyészség az eljárást vádemelés nélkül megszüntette. 
Csernus Eszter szerint az ilyen esetekben minkét fél felelősségének a kérdése felmerül. Hiszen a fertőzött személy felelőssége, hogy ő miért nem tájékoztatja partnerét, de a partneréé, hogy miért nem védekezik a fertőzés elkerülése érdekében. A HIV-vírus átadása teljesen két emberen múlik. 


A biztos megoldás: Hűségesen élni egy életen át Fotó: Somorjai L.

A TASZ szakértője szerint káros lenne bevezetni a HIV-fertőzés átadásával kapcsolatban egy új büntetőjogi passzust, mert akkor a fertőzötteknek nem lenne érdekük a szűrésen való részvétel. Hiszen ha nem tudtak a fertőzöttségükről - amelyet kizárólag a szűrővizsgálat bizonyítana -, és úgy adták át a kórokozót, akkor nem büntethetőek. 
A szűrővizsgálatokon résztvevő személyek ma alapos tájékoztatást kapnak a betegségről. Például arról, hogy a továbbiakban saját egészségükre és másokéra miként kell vigyázniuk. „Innentől kezdve jogilag mindenkinek a saját erkölcsi megítélésére van bízva, hogy miként él szexuális életet. Azonban, ha valaki védekezik, akkor nem érheti meglepetés, nincs kiszolgáltatva másoknak” - tette hozzá Csernus Eszter. 
A nemzetközi jogban más és más gyakorlattal találkozhatunk. Alapvetően két megközelítés mutatható ki. A hagyományosnak nevezett modell a beazonosítás után fontos szerepet szán a fertőzött személy kapcsolatainak feltárására, a potenciálisan fertőzött személyek elkülönítésére a társadalom többi részétől, és a betegeket így gyógyítani. A modern megközelítésnek nevezett modell szerint, mivel a vírus terjedését hagyományos eszközökkel nem sikerült visszaszorítani, mert a veszélyeztetett csoportok bizalmatlanok az állammal szemben, ezért a hatósági eljárások helyett az önkéntességre kell helyezni a hangsúlyt. Európában az utóbbi gyakorlat a meghatározó. 
Jellemző különbség az is, hogy egyes országokban már előfordult, hogy a partnerük tudta nélkül HIV-pozitív személyeket emberölés kísérlete címén elítélték. Az Egyesült Államokban több ilyen ítélet ismert, de Finnországban is született hasonló döntés. Kanadában pedig gondatlanságból elkövetett testi sértés címén marasztaltak el két személyt hasonló okok miatt, az egyik esetben tizenegy éves börtönbüntetést kapott a vádlott.