Vissza a tartalomjegyzékhez


Vigyázz Kamera

Mindazon mms-ezők nagy riadalmára, akik szívesen készítenek embertársaikról kompromittáló helyzetekben pillanatfelvételeket, Dél-Koreában elrendelték a gyártók számára, hogy minden egyes mobiltelefont szereljenek fel pittyegő berendezéssel. Ami a tervek szerint akkor lép majd működésbe, amikor a készülék gazdája úgy dönt, hogy legális vagy illegális felvételek készítése céljából veszi igénybe a masinát. Egy, az új technikai újítás szempontjából jelentős ügyben egy mms-ező nő egy városka népszerű fürdőjében szaunázó hölgyről készített kéretlen pillanatfelvételt. Ezután a suttyomban készült felvételt eladta egy internetes weblap tulajdonosainak. 

„Az új, kamerákkal is felszerelt mobiltelefonok készítői számára ezután követelmény lesz, hogy legalább 65 decibeles hangerőt bocsássanak ki, amikor pillanatfelvétel készül rajtuk, és ezt még akkor sem kapcsolhatják majd ki a tulajdonosok, ha a telefont néma üzemmódba teszik. 
Dél-Koreában az elmúlt év során csaknem négymillió kamerával ellátott telefon talált gazdára. Mára szinte közhelyszámba megy a barátaikat, magukat és idegen személyeket fotografáló koreai mobilozók látványa. „Az országban, ahol az emberek átlagosan kétévente cserélik a mobiljaikat, a telefonok csaknem egyötöde rendelkezik kamerával” - állítják a gyártók. (Reuters)