Vissza a tartalomjegyzékhez


Márkák karácsonya

„Az idén is több mint 350 ezer gyerek fordult levelével a nagy fehér szakállú, piros ruhájú öreghez, a Mikuláshoz” - nyilatkozott nemrégiben Heinz-Jürgen Thomeczek, a német posta frankfurti tisztviselője. A kívánságok középpontjában a luxus- és a szórakoztatóelektronika áll. A kicsik leggyakrabban maroktelefont, komputeres játékokat és DVD-készülékeket kívánnak maguknak. 
Európa egyes országaiban számos postahivatal várja a télapónak címzett leveleket. St. Nikolausban a hagyomány egészen 1968-ig nyúlik vissza.

„A mai nyolc-tízéveseket nem lehet összehasonlítani a húsz vagy harminc évvel ezelőtti hasonló korú gyerekekkel - idézi Gerhard Raab ludwigshafeni pszichológiaprofesszort a Népszabadság cikke. - Az utóbbi évtizedben a gyerekek arra vágynak, hogy bizonyos tárgyak birtoklása miatt nyerjenek elismerést embertársaik részéről.” Egyesek meghatározott dolgoktól és márkáktól teszik függővé az életüket. A pszichológus szerint a szülőknek valamit tenniük kellene az áruk tarka világára vonatkozó túlságosan merész álmok ellen. Ugyanakkor hagyományos kérések is megfogalmazódnak a gyerekek között, például vágy a Teddy macik és a babák iránt. Akadnak olyan gyerekek, akik nem kívánnak mást, mint békét a világban.
Néha különleges levelek érkeznek. A kis Vivian Stuttgartból például azt kérdezi: „Kedves Mikulás, hogy hívják a feleségedet?” A nyolcéves szlovákiai Macek megírta, hogy jó magaviseletű és szorgalmas, de az ajándékoknál is jobban örül a karácsony ünnepének.

(K. L.)