Vissza a tartalomjegyzékhez


Sporttörténelmet karcoltak a jégbe

November 22-én rendezték az 1984 és 1990 között öt Stanley-kupát nyerő Edmonton Oilers és a huszonnégyszeres bajnok, NHL-alapító Montreal Canadiens örökrangadóját, melyet a kiválasztottak csatájaként (Heritage Classic) hirdettek meg. A nyolcvanhat éves NHL történetében most először vittek szabad ég alá egy alapszakaszbeli mérkőzést. 


A történelmi találkozón Gretzky és a veteránok látványos játékot produkáltak Fotó:

Óriási volt az érdeklődés, a mérkőzést közvetítő CBC társaság jóvoltából 2,747 millióan látták az összecsapást, csaknem félmillióval többen, mint Wayne Gretzky utolsó NHL-fellépését. 700 ezer jegyigénylés érkezett, a belépők ára 45 és 101 amerikai dollár között mozgott. A helyszín az edmontoni Nemzetközösségi Stadion volt, általában amerikaifutball-mérkőzéseket láthatnak itt a szurkolók, de itt került megrendezésre a 2001-es atlétikai világbajnokság is. A jégpálya két hét alatt készült el.
A mínusz tíz fok ellenére az 57 ezer 167, jegyhez jutó szerencsés néző (ez NHL-rekord) láthatta a történelmi mérkőzésen, hogy a vendég Canadiens 4-3-ra diadalmaskodott. 
A rendkívüli hidegben rendezett találkozón a hokisok fülvédőt, sísapkát is viseltek, de a kispadokat is fűtötték. 
Az összecsapás előtt rendezték meg a két klub legendás hokisainak párharcát, akik közül sokan többször is elnyerték a Stanley-kupát. 
Újra Oilers-mezt húzott többek között Wayne Gretzky, és a jelenleg is aktív Mark Messier, valamint Paul Coffey és Grant Fuhr. Az ellenfélnél a jégkorongozás olyan klasszikusai léptek még jégre, mint Guy Lafleur, Larry Robinson és Steve Shutt. 
A két megasztár, Messier és Gretzky most ugyan nem szerzett gólt, de ennek ellenére az Edmonton nyerte a meccset 2-0-ra. A veterán montrealiak már most a visszavágón törik a fejüket, de Gretzky szerint egy ilyen meccs után nem árt pihenni egy évet. (VJ)