Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Eltitkolt tanulmány

Az Európai Unió rasszizmussal foglalkozó megfigyelője figyelmen kívül hagyott egy antiszemitizmusról szóló beszámolót, mivel véleménye szerint muzulmánok és palesztinpárti csoportok álltak az általa vizsgált incidensek mögött. A bécsi székhelyű Rasszizmus és Idegengyűlölet Megfigyelő Központ (EUMC) februárban úgy döntött, hogy nem jelenteti meg azt a 112 oldalas tanulmányt, amelyet ráadásul a Financial Times is elfogadott, miután a szerzőkkel ütköztették véleményüket.

Egyre erősödő félelmek közepette érkeznek hírek arról, hogy az antiszemitizmus fellendülő tendenciát mutat az uniós tagországokban. 
A számos közelmúltbeli incidens egyike volt egy Párizs környéki zsidó iskola felrobbantása múlt szombaton. Még ugyanazon a napon két isztambuli zsinagógában öngyilkos merénylő végzett 25 személlyel, megsebesítve további 300 embert. Az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó Törökország ismét súlyos veszteségeket szenvedett csütörtökön, amikor vélhetően az al-Kaida által felkészített terroristák brit érdekeltségű intézmények ellen intéztek terrortámadásokat.
A 2002 elején történt incidensek áradatát követően az EUMC megbízta a Berlini Műszaki Egyetem Antiszemitizmus Kutató Intézetét egy tanulmány készítésével a témában. A tavaly októberben elkészült tanulmány olvastán a központ vezetői nem értettek egyet az antiszemitizmusnak a tanulmányban szereplő meghatározásával, amely szerintük Izrael-ellenes elemeket is tartalmazott. A muzulmán- és palesztinbarát elkövetők középpontba állítását ugyanakkor felbujtónak ítélték.
„A tanulmány a muzulmán antiszemitizmust állítja középpontba, miközben a baloldalon egy nem mindig előítélet-mentes Izrael-ellenesség figyelhető meg” - nyilatkozta a tanulmány egyik értékelője. 
- Ha csak annyit mondunk, hogy az elkövetők franciák, belgák vagy hollandok, nem adunk teljes képet az igazságról. A tanulmány megjelentetéséről való lemondás politikai döntés volt” - tette hozzá.
Az 1998-ban alapított EUMC három tanulmányt tett közzé a szeptember 11-ei amerikai támadást követően Európában jelentkező iszlámellenes magatartásról. 
Beate Winkler, a vezető testület egyik tagja szerint a tanulmányt azért utasították vissza, mert aktualitását vesztette, ugyanis az a 2002 májusától júniusig tartó időszakot vizsgálta, „és persze akadtak benne problémák az antiszemitizmussal is. Túl komplikált volt” - tette hozzá Winkler asszony.
Izrael meglátása szerint Európában erősödik az antiszemitizmus, ezért ezen a héten Silvan Salom izraeli külügyminiszter minisztériumi tanácsot hozott létre, amely felveszi a harcot a jelenséggel.