Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Indul a Mol-jegyzés

Bár az isztambuli robbantások átmenetileg valamennyi tőzsdét negatív tartományba terelték, a pozitív makrogazdasági híreknek köszönhetően heti szinten pluszban zártak a vezető részvényindexek. Amerikában a III. negyedéves GDP-adatot az eleve magas 7,2-ről 8,2 százalékra módosították, ami húszéves csúcsot jelent. Emelkedett a fogyasztói bizalom is novemberben, és töretlen az új lakásépítések és építési engedélyek számának növekedése is. Hároméves csúcsra került a német Ifo bizalmi index is, a BUX a külföldi piacokkal szemben nem tudott erősödni, 2,27 százalékos gyengülés után 9394 ponton zárt.

300 millió forintos forgalommal és 4,5 százalékos emelkedéssel debütáltak a parketten a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) részvényei. Megjelent a Mol újabb privatizációs szakaszáról szóló tájékoztató is, ezúttal az olajcég 13-17 százalékos részvénypakettjét értékesíti az ÁPV Rt. A maximum árat november 26-án teszik közzé, a kisbefektetők 2500 forint befizetésével, halasztott fizetéssel juthatnak a részvényekhez. A papír árfolyama egyébként 4,6 százalékkal csökkent az elmúlt héten. Aláírásra került a szándéknyilatkozat a lengyel PKN-nel való kapcsolat szorosabbra fűzéséről, a lehetőségek között szerepel a kereszttulajdonlás, a közös vállalat, illetve a fúzió létrehozása is.
A hét vesztese a NABI lett közel 12 százalékos zuhanás után, amit megállítani látszott a bejelentés, miszerint a meghatározó pakettel rendelkező Első Magyar Alap futamidejét egy évvel meghosszabbítják. Történelmi mélypontra, 835 forintig zuhant a Rába árfolyama is.