Vissza a tartalomjegyzékhez

Nagy Liliána
Hiánycikk lehet a kenyér

A nyári 12 százalékos áremelés után újabb, akár 20 százalékos drágulást tartanak szükségesnek a pékek. Az aratás után a búza árának drasztikus emelkedését csak tetézte a gáz árának növekedése, mindez együtt további áremelést von maga után. Makay György lapunknak kifejtette, az áremelkedésnél nagyobb problémát jelent, hogy nincsen elegendő búza az országban, s ha nem történik változás, egyszer csak hiánycikké válhat a kenyér.


Újabb kenyérár-emelkedés januártól Fotó: Somorjai L.

A Sütőipari Egyesület elnöke átlagosan 20 százalékos áremelkedést, azaz kilónként 30 forintos áremelkedést tart szükségesnek január elsejétől. Werli József a Világgazdaságnak elmondta, hogy a szükséges drágulás mögött a liszt árának drasztikus, kilónkénti 30 forintos áremelkedése áll. A kenyér alapanyagárának emelkedését csak tovább tetézi a gáz árának emelkedése, ami önmagában 2-3 forintos drágulást jelent. 
Makay György, a Gabonaszövetség elnöke a Heteknek elmondta, az alapproblémát a nyári aszály okozza, mivel a tartós vízhiány miatt nem termett elegendő búza. Az ország szükségletéből mintegy 160 ezer tonna hiányzik, emiatt importra szorulunk. Mivel azonban egész Európát sújtotta az aszály, csak Amerikából tudnák behozni a gabonát, ennek ára azonban igen borsos, 50 ezer forint is lenne tonnánként. Ezt a megugró költségtöbbletet azonban nem tudnák az áraikban érvényesíteni a termelők, tehát működési problémák állhatnak elő a szektorban. Ezért aztán a gyártók addig húzzák-halasztják az importot, amíg csak lehet. De ha nem születik valami megoldás, egyszer csak elfogy a liszt, és a pékáruk hiányozni fognak a polcokról - festett le sötét képet Makay. Bízunk benne - tette hozzá - , hogy mindez nem így lesz, de szükségesnek tarjuk előre jelezni, hogy gond van. Az elnök hangsúlyozta, kivételes helyzetről van szó, a probléma átmenetinek tekinthető, ha jövőre elegendő eső esik. Az elnök szerint a legrosszabb verzió elkerülése érdekében azonban a kereskedők korrekt magatartására és összefogásra van szükség.