Vissza a tartalomjegyzékhez

Kőéri Dávid
Újjáéled az al-Kaida

A világ első számú körözött terroristavezére köszöni, jól van, és a napokban újabb merényletekkel fenyegette meg üldözőit. Oszama bin Ladent másfél év után sem sikerült kézre keríteni, titkosszolgálati értesülések szerint szervezete, az al-Kaida erősebb, mint valaha. Az Irak ellen végrehajtott gyorsháború után fél évvel még mindig káosz uralkodik, s a háború vége óta több mint száz katona vesztette életét iraki ellenállók terrorcselekményei miatt. Úgy tűnik, a terrorizmus elleni háború egyre inkább eszkalálódik.


Makettkiállítás Londonban. Egy amerikai katonabábu mutatja, amint elkapják Oszama bin Laden terroristavezért. Nem játék Fotó: Reuters

Lassan Irak válik a világ leginkább terrorizmus sújtotta országává. A helyi lakosok elégedetlenek, mert több hónap után sem álltak helyre az alapvető szolgáltatások (víz-, áramellátás stb.), s a háború során kámforrá vált iraki hadsereg tagjai és Szaddám Huszein megdöntött iraki elnök hívei egyre gyakrabban intéznek támadásokat a „betolakodóknak” tartott rendfenntartó katonák ellen. Úgy látszik, Oszama bin Laden segítségére siet a volt iraki elnöknek, további öngyilkos merényletekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Spanyol- és Olaszországot, Ausztráliát, Japánt, s most először egy kelet-európai államot, Lengyelországot is, mert: „Fenntartjuk magunknak a jogot arra, hogy a megfelelő időben és helyen választ adjunk mindazoknak az államoknak, amelyek részt vesznek az Irak elleni igazságtalan háborúban. Véget vetünk az igazságtalanságnak” - mondta az al-Dzsazira arab televízióban. 
Huszein szintén harcos ellenállásra, a megszállók elleni szent háborúra buzdított egy - Tikritben, szülővárosában keltezett - levélen keresztül. A szerző az Irakban működő kollaboránsok ellen harcot és tiltakozó akciókat látna szívesen, levelét Irak és a „szabad arab Palesztina” éltetésével zárta. 
A Welt am Sonntag német lap helyi titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva arról írt, hogy Oszama bin Laden Pakisztán és Afganisztán hegyeiben bujkál, újjászervezte hálózatát, és a kiképzőtáboraiba több önkéntes érkezik, mint valaha. A lap szerint titkosszolgálati jelentések valós veszélynek tartják az al-Kaida újjáéledését.