Vissza a tartalomjegyzékhez


Új fejlesztések a Mercedes-Benznél

A Mercedes-Benz szakemberei szerint, akik több mint két évtizede vizsgálják az autóvezetés során jelentkező fizikai és pszichikai igénybevételt, a tartósan jó közérzet elengedhetetlenül fontos a stresszmentes autóvezetéshez. A Mercedes-Benz által kifejlesztett műszaki berendezések, mint például a követésitávolságtartó automatika, a hangvezérlés, a négyzónás automata klímaberendezés vagy az aktív alakváltoztató ülés néhány példa azon kisegítő rendszerekre, amelyek tehermentesítik a vezetőt. 


Mercedes CL55 AMG. 250km/h sebességnél még nagy az erőtartalék Fotó: DCM

A vizsgálatok szerint az új S-osztályban például 25 százalékkal kisebb volt az izmok megfeszítettsége, mint az előző generációs modellben. Az izmok megfeszítettsége, csakúgy mint a pulzusszám és a bőr elektromos vezetőképessége fontos információkkal szolgálnak a tudósoknak a vezető közérzetével és figyelmével kapcsolatban. A Mercedes-Benz E-modelljében városi forgalomban akár 10, autópályán pedig közel 7 százalékkal volt alacsonyabb a vezető pulzusa, mint a kísérletben résztvevő más gyártmányok vezetése közben. A DISTRONIC nevű követésitávolság-tartó automatika alkalmazása egy Németországban és az Egyesült Államokban elvégzett kísérlet tanúsága szerint számottevően csökkenti a vezető igénybevételét. Bekapcsolt DISTRONIC mellett átlagosan mintegy 1,8 szívveréssel volt magasabb a vezető pulzusa a nyugalmi pulzusszámnál, míg DISTRONIC nélkül átlagosan 3,2 szívverés volt a különbség. Emellett 29 százalékkal nőtt a teszt résztvevőinek az előttük haladó járműhöz viszonyított követési távolsága, vagyis minden harmadik ember a biztonságosnál kisebb követési távolságot tartott.

Dízel-részecskeszűrő

A Mercedes-Benz 2003 októberétől a világon elsőként olyan motorokkal szereli fel népszerű dízelautóit, amelyek a koromrészecske-szűrés követelményén túlmenően az Euro 4 károsanyag-kibocsátási szabvány előírásainak is megfelelnek. A koromrészecskék kiiktatását a különböző motorfunkciók összehangolása biztosítja, mely által megnövekedik a kipufogógáz hőmérséklete, és elég a szűrőben lerakódott korom. A működéshez nincs szükség adalékanyagokra. Elsőként a C- és az E-osztály négyhengeres CDI-motorjait szerelik fel részecskeszűrővel, 2004. januárjától pedig már az E- és az S-osztály hathengeres CDI-motorjait is.

7G-TRONIC

A világ első, személygépkocsikhoz kifejlesztett hétfokozatú automata váltója még takarékosabbá és fürgébbé teszi a Mercedes modelljeit. Típustól függően akár 0,6 l/100 km üzemanyag-megtakarítás, 0,3 másodperccel jobb gyorsulás, valamint nagyobb rugalmasság érhető el az új erőátviteli szerkezet segítségével. A szokásosnál több áttételnek köszönhetően váltáskor kisebb lépcsőkben ugrik a fordulatszám. Gyors visszaváltáskor nem egymás után kapcsolja vissza az egyes fokozatokat, hanem, ha indokolt, hetedikből közvetlenül ötödikbe, majd onnan harmadikba vált. Így a korábbi 4 helyett, közlekedési helyzettől függően akár két váltás is elég lehet ahhoz, hogy dinamikusan gyorsuljon az autó. 2003 őszétől 7G-TRONIC-kal készül az E-500, az S-430, az S-500, a CL-500 és az SL-500. Míg az S-osztálynál alapfelszerelésnek számít az automata váltó, az E-osztályhoz külön kéri a vásárlók 88 százaléka. A C-osztály esetében 65 százalék az automata váltóval felszerelt Mercedesek aránya.

Minden idők legerősebb sorozat-gyártású Mercedese

Az új CL-65 AMG és S-55 AMG a legerősebb autó, amit 35 éves fennállása alatt valaha is gyártott a Mercedes-AMG GmbH. A 5980 köbcentiméteres motor - köszönhetően a két nagyméretű turbó feltöltőnek - 612 lóerő teljesítményt ad le 1000 Nm maximális forgatónyomatékkal. Az ötfokozatú automata váltó megbízható működése érdekében elektronikus úton kellett 1000 Nm-re mérsékelni a motor egyébként 1200 Nm-es maximális forgatónyomatékát. Az impozáns adatok kivételesen jó menetteljesítményekkel párosulnak, az autó 4,4 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra, a végsebesség elektronikus korlátozással 250 km/h. A 360 km/óráig kalibrált kilométeróra nyilvánvalóvá teszi, hogy mire lenne képes az autó az elektromos végsebesség-korlátozó kiiktatása esetén. Az új „erőgépek” 2003. decemberétől vásárolhatók meg a Mercedes-Benz márkakereskedőinél. 


A CL65 AMG Fotó: DCM