Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei L. Tamás
Kótai váratlan veresége

Szombaton éjjel Nottinghamben nagyváltósúlyú ökölvívó-világbajnokunk, Kótai Mihály hatmenetes mérkőzésen elveszítette veretlenségét a zimbabwei Farai Musiyiwával szemben. A jubileumi találkozó (Kótai 25. profi mérkőzése) szerencsére nem tétmérkőzés volt, hanem az októberi címvédésre való felkészülés, ugyanis Misi talán élete legrosszabb formáját hozta.


Kótai. Nehéz helyzetben a címmérkőzés előtt Fotó: MTI

Már a bemutatkozásnál látható volt, hogy valami nincs rendjén a bajnokkal. Misi arcán a megszokott, magabiztos mosoly helyett feszültség tükröződött, míg nem a legjobb rekorddal rendelkező, ám rutinos ellenfele oldottan mosolygott. Az első és a második menetben már látható volt, hogy Kótai rendkívül mereven, görcsösen mozog, és hogy sehogyan sem találja az ütőtávot. A harmadik menettől már egyértelműen az afrikai vette át az irányítást. Hátborzongató volt látni, ahogy a fekete bunyós a maga stílusának megfelelően, kihasználva alkati előnyeit, vívó stílusban ballal messziről megütögeti Misit, néha nagyon odapörköl jobbal, majd szépen hátramozogva kikerül ütőtávból. Kótai, fizikai erejét érvényesítendő, egyre görcsösebben ki akarta őt ütni, ám a technikai előkészítés hiánya miatt ez nem sikerülhetett. Musiyiwa fölényét az utolsó menetben félelmetes balegyenes-balcsapott kombinációkkal még inkább egyértelművé tette.
A sokak szerint inkább döntetlen szagú mérkőzés végén, némiképp vitathatóan bár, de a mérkőzésvezető több pontos különbséggel az afrikai fiút hirdette ki győztesnek. Bár nem veszítette el címét, szívfájdító volt látni a csalódást Misi arcán. Mégis azt kell mondanunk: egy profi bokszoló ebből sokat profitálhat. A vereség feldolgozása ugyanis éppúgy hozzátartozik a sporthoz, mint a győzelemé. Ha Misi lelkileg talpra tud állni, jobb bunyós lesz, mint előtte. Lapunk a mérkőzés másnapján kereste meg a világbajnokot.
- Hogyan értékeled a szombati mérkőzést?
- Borzalmas este volt számomra a szombati. Sok taktikai és stratégiai hibát elkövettem, és az edzői utasítások nagy részét képtelen voltam végrehajtani. Ez okozott görcsösséget nálam. Ennek ellenére a mérkőzést a ring mellől néző szakértők szerint enyém volt a meccs, de el kell fogadnom a mérkőzésvezető véleményét. 
- Mintha nem te lettél volna a ringben, annyira máshogy mozogtál a megszokotthoz képest.
- Nem akarok magyarázkodni, sem másban keresni a hibát. Komoly taktikai hibák történtek ezen a mérkőzésen. 
- Az angol szabályok szerint ugyanaz a bíró pontoz és dönt, aki a mérkőzést vezeti. Nem merült föl benned, Oscar De La Hoyához hasonlóan, a döntés megóvása?
- Amikor Angliába megyek meccselni, vállalnom kell ezeket a nagyon kemény szabályokat: itt egy ember vezet és pontoz. Ő pedig most az ellenfelemet látta jobbnak. 
- Lelkileg fel tudtad már dolgozni a vereséget?
- Vasárnap egyedül voltam, ez volt a legnehezebb. De a szurkolóim és a barátaim rengeteget segítettek telefonjaikkal és sms-eikkel. Köszönöm nekik. Profi ökölvívó-világbajnok vagyok, gyorsan fel kell dolgoznom a történteket, és teljes erőbedobással felkészülnöm a következő meccsemre. Hálás leszek a menedzsmentemnek, ha megteremtik számomra a visszavágó lehetőségét. A címvédő meccsemet nem fenyegeti veszély, de lehet, hogy az időpont módosul kissé. 
- Sok szerencsét kívánunk a címvédéshez!
- Köszönöm.