Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Újra hadat üzentek

Az al-Kaidának tulajdonított újabb videofelvételt vetített le szeptember első hetében az al-Arabija televízió. A filmen a magát a terrorszervezet szóvivőjeként megjelölő Abu Adb al-Rahman al-Nadzsdi újabb, a szeptember 11-einél is nagyobb szabású terrortámadásokat helyezett kilátásba. Lapzártakor az arab hírtelevízió egy Oszama bin-Ladennek tulajdonított felvételt is bemutatott, amelyen a terrorvezér azt állítja, hogy az „igazi csata még csak most kezdődik”. 


Szeptember 11-e, New York. Tart a versenyfutás a terrorral Fotó: Reuters

Az FBI és az Egyesült Államok belbiztonságáért felelős tisztviselők a közelmúltban szintén felhívták a figyelmet a terrorakciók veszélyére, de konkrét célpontokat vagy dátumokat nem tudtak megnevezni. Mindeközben pedig a szaúdi-amerikai kapcsolatok egy újabb ellentmondásos epizódjára is fény derült.
„Újabb támadások lesznek az Egyesült Államokon belül és azon kívül, és ezek az akciók elhomályosítják majd még a szeptember 11-ei támadások emlékét is” - hangzott a fenyegető bejelentés. „Megerősítjük a muszlim világ számára azt a hírt, hogy az al-Kaida létszáma megkétszereződött. Az eddigi veszteségünk semmi a mostani jó állapotunkhoz képest. Az elkövetkező mártír hadműveletek bebizonyítják majd, hogy amit állítunk, igaz.” A beszélő ugyanakkor cáfolta, hogy a szervezetnek bármi köze lenne a nadzsafi mecset ellen elkövetett akcióhoz. „Határozottan tagadjuk, hogy az al-Kaidának köze lenne a Mohammed Bakir al-Hakim ajatollahot megölő robbantáshoz.”
„Az akció megsértette isten egyik házának szentségét, és ártatlan embereket ölt meg. A mi legfőbb célunk, hogy az amerikaiakkal harcoljunk, megöljük és kiűzzük őket Palesztinából, az Arab-félszigetről és Irakból” - tette hozzá. A merényletért magát az Egyesült Államokat, illetve Izraelt tette felelőssé, mivel a terrorszervezet szerint a két ország nem jó szemmel nézte az ajatollah szoros iráni kapcsolatait. A szóvivő azt is megerősítette, hogy bin Laden és Omar mullah, az elűzött tálib vezető életben van, és továbbra is szervezik az afganisztáni ellenállást.
Mindeközben Washingtonban információk szivárogtak ki arról, hogyan menekítették ki Oszama bin Laden családtagjait az Egyesült Államokból. Richard Clarke, a Fehér Ház terrorizmus elleni küzdelmének korábbi vezetője a Vanity Fair magazin hasábjain megerősítette, hogy a 2001 szeptemberében szárnyra kapott, majd később eloszlatott hírek, miszerint Oszama bin Laden számos rokonát a támadás után kimenekítették Amerikából, mégis igazak. Clarke szerint a szeptember 11-ét követő egy héten belül, amikor az Egyesült Államok légterét még csak korlátozottan lehetett használni, a civil közönség repülőjáratait pedig egyáltalán nem engedték felszállni, magánrepülők mintegy száznegyven magas rangú szaúdi állampolgárt gyűjtöttek össze tíz amerikai városból, köztük Los Angelesből, Washingtonból, Houstonból és Bostonból. A bostoni repülőtér légiközlekedési igazgatója szerint nyilvánvaló volt, hogy az akciót a szövetségi hatóságok jóváhagyták. Az általános repülési tilalom feloldása után pedig két óriásgéppel hazaszállították a szaúdiakat. Egy szaúdi diplomata szerint mind hazája kormánya, mind az FBI azt tanácsolta bin Laden rokonainak és a többi szaúdinak, hogy saját biztonságuk érdekében térjenek vissza Szaúd-Arábiába.
Az FBI tagadja, hogy szerepe lett volna a járatok megszervezésében, a szaúdiak kihallgatását illetően azonban nem egybehangzóak a beszámolók. Míg a szervezet terrorellenes tevékenységének szóvivője azt állítja, hogy bin Laden felnőtt korú rokonait kihallgatták, a részleg korábbi vezetője szerint ez nem történt meg. A fentebb említett Clarke egyébként azt nyilatkozta, a hazatelepítéseket a szaúdi nagykövet, Bandar bin Szultan herceg szervezte meg, aki állítólag több millió dollárt adományozott már bin Laden kedvenc „jótékonysági” szervezetének, a Nemzetközi Iszlám Segélyszervezetnek, a követ feleségének kezéből pedig több tízezer dollárnyi adomány vándorolt át két al-Kaida-taghoz, akik később mindketten részt vettek a szeptember 11-ei támadásokban.
A terrorakcióról a közelmúltban kibocsátott nyolcszáz oldalas kongresszusi jelentés egy nyilvánosságra még nem hozott része azzal vádolja a szaúdi kormányt, hogy jótékonysági alapokon keresztül finanszírozza az al-Kaida tevékenységét. Ezt a részt azonban a Fehér Ház egyelőre vonakodik feloldani a titkossági tilalom alól. Charles Schumer demokrata szenátor a múlt hónapban azt követelte Rijádtól, hogy távolítsa el közéleti tisztségéből az uralkodócsalád egyik befolyásos tagját, mivel az nem tudta hatékonyan felderíteni a terroristák finanszírozásához fűződő szálakat. Schumer egyébként követeli a hazatelepítések kivizsgálását is, mert szerinte néhány személy hasznos információkkal szolgálhatott volna a támadásokat követően.