Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Heti lakásmizéria

Bár a felnőtt lakosság feszült készenlétben várta - a meghirdetett helyen és időpontban - a kormány adó-, lakáshitel- és más kardinális kérdésekben hozott döntéseinek hivatalos bejelentését, a katarzis elmaradt, a kabinet ugyanis nem tárgyalt a lakás hitelezést érintő változásokról. Mivel a koalíciós pártok képviselői a belpolitikai hullámverések közepette nem találtak módot az egyeztetésekre, lakásügyben is az előzetes információkra támaszkodhatunk. A kormány elhatározta, hogy 2004-től csökkenteni fogja a lakáshitelek után visszakapható személyi jövedelemadót, a részletekről azonban - az illetékesek többszöri megkeresése ellenére - nem kaptunk információt. Lapértesülések szerint a jövőben a felvett hitel nagyságától függhet a lakáshitelek után igénybe vehető szja-kedvezmény nagysága.


Hívogató lakásmegoldások Fotó: Somorjai L.

A kormány az adókedvezmény megnyirbálását a költségvetés kiadásainak leszorításával magyarázza. Igaz ugyan, hogy az átlagos adó-visszatérítést - a maximális 240 ezer helyett - 92 ezer forintot igényeltek vissza, ám az igénylők száma évről-évre jelentősen emelkedett, 1999 és 2002 között 110 ezerrel többen éltek a lehetőséggel, s ez a tendencia a következő években minden valószínűséggel tovább folytatódik, előre kódolva ezzel a növekvő terhet a költségvetésen. A változást az is motiválhatja, hogy az igénybevevők döntő többsége az átlag feletti jövedelemmel rendelkezik. Ahhoz ugyanis, hogy a maximális 240 ezer forint visszaigényelhető legyen, megfelelően magas fizetéssel kell bírni. A kormány igazságosabb - és spórolósabb - megoldást ígér. 
A Magyar Hírlap információi szerint két változat van a kormány asztalán. Vagy 10 millió vagy 15 millió forintos felvett összeg alatt járna az adókedvezmény. Arra pedig, hogy az évente kifizetett törlesztés hány százaléka igényelhető vissza az szja-ból egy sávosan degresszív kulcsot alkalmaznának. Vagyis - ha az említett limitet 15 millió forintban fixálják - 5 milliós hitel alatt negyven százalékot, 5 és 10 millió között harminc százalékot, 10 és 15 millió között pedig húsz százalékot kapnának vissza a törlesztők. 
Egyenlőre még a maximálisan visszaigényelhető összeg nagyságáról sincs végleges döntés. Annyit azonban már most is tudni lehet, hogy ha nem marad meg - a jelenleg is érvényben lévő - 240 ezer forintos határ, akkor várhatóan ennek felére, vagyis 120 ezer forintra csappan a juttatás maximuma. A lap számításai alapján kiderül, az új rendszer valóban igazságosabb lenne a réginél. A kalkuláció szerint az átlagos keresetű, átlagos nagyságú hitelt felvevők még a kisebbik visszaigényelhető összeg esetében is teljesen ki tudnák használni a rendszer nyújtotta lehetőségeket. Pontosabban fogalmazva: egy 15 éves futamidejű, 3 millió forintos hitel után visszaigényelhető adó nagysága éppen 120 ezer forint lenne.