Vissza a tartalomjegyzékhez


Paradicsomi ízek

Lecsóidény van, a paradicsom most jóízű és olcsó, ami azt jelenti, hogy nem a megszokott, íztelen és drága gyerekszomorító vitaminforrással találkozunk a piacon. A télről való gondoskodás mellett a kánikula is ösztönöz: a paradicsom ilyenkor frissen és sütve-főzve egyaránt első számú alapanyaggá léphet elő. 


Paradicsomsaláta avokádóval, oreganóval, olívával

Provanszi tájakon hús- és zöldségételek készítésekor elengedhetetlen kísérőfogat a felszeletelt paradicsom-fokhagyma-vöröshagyma-zöldfűszer négyese, ami esetenként kiegészülhet némi fehérborral és bacon szalonnával is. Mindez fenséges ízt eredményez az olívaolajon hirtelen átsütögetett, majd fedő alatt csendes párolódásra ítélt baromfihús körül. (Például.) A rengetegféle paradicsomsalátából egy lehetséges változat, amikor háromnegyed kilónyi paradicsomot feldarabolva, kicsit megsózva elkeverünk apróra vágott petrezselyemmel, leöntünk franciás salátaszósszal. Ez utóbbihoz egy-két teáskanál mustárt folyamatosan elkeverünk jó fél deci olívaolajjal, majd kiskanálnyi citromlével és két gerezd áttört fokhagymával. Az így összeállított salátát minimum fél órára behűtjük, hogy a levek összeengedjenek. Kenyérrel, pitával előétel, könnyű vacsora, de kifőtt, alaposan leszűrt spagettivel összekeverve - rá egy kis reszelt sajt (mozzarella) - is remek. Másik közkedvelt salátaváltozat: mozzarella-szeletekkel kirakunk egy tányért, enyhén sózzuk, borsozzuk, ráhelyezünk paradicsomkarikákat, azt is sózzuk kicsit. Így rétegzünk kb. négy sort, miközben a rétegeket egyenként némi olívaolajjal meglocsoljuk, és apróra vágott friss bazsalikommal megszórjuk. Azon nyomban fogyasztható. 
Figyelemre méltó a franciás rakott krumpli is: háromnegyed kiló paradicsomot egyenként forró vízbe mártunk, majd meghámozunk, felkarikázunk. Öt darab közepes krumplit negyed órán keresztül héjában főzünk, majd meghámozunk, s ugyancsak karikázunk. Két szép fej vöröshagymát - nem nehéz kitalálni - vékonyan felkarikázunk, majd olívaolajon megpárolunk. A forró olajjal kikenünk egy tepsit, majd rétegenként lerakjuk sorrendben a paradicsomot, hagymát, krumplit, erre hagymát, paradicsomot, krumplit. Közben enyhén sózzuk, borsozzuk, s kerülhet bele középtájt reszelt mozzarella sajt is. Tetejére tárkonyt hintünk, és meglocsoljuk pár evőkanál hagymás olajjal. Középmeleg sütőben félóra sülés, majd egytálételként - vagy egyben lesütött vörös húsok köreteként - el is költhető. (M. R.)