Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Judit
Gyorsjelentések hete a börzéken

Az európai tőzsdéken a dollár erősödésének köszönhetően jól teljesítettek a bevételeik nagy részét dollárban realizáló technológiai cégek (Philips, Siemens), valamint jelentősen emelkedett a várakozáson felüli eredményről beszámoló MAN és Lufthansa árfolyama. 

Több cég is profitálhatott a dollár felértékelődéséből - a zöldhasú négy hónapja nem látott szintre erősödött az euróval szemben, kevesebb mint 1,11 dollárt kellett adni egy euróért.
A múlt hét folyamán a kontinensen elsősorban azon vállalatok részvényeinek árfolyama emelkedett, amelyek kevésbé érzékenyek a gazdasági visszaesésre, a német gazdaság két éven belül másodszor süllyedt recesszióba, mivel az első negyedévi 0,2 százalékos visszaesés után a GDP a második negyedévben bár mindössze 0,1 százalékkal, de ismét csökkent. Az amerikai keleti-parti súlyos áramkimaradás Európában is megviselte a közszolgáltatókat: a brit National Grid, az áramszünetet okozó niagarai erőmű tulajdonosa számottevően veszített értékéből. 
Itthon a gyorsjelentéseknek köszönhetően rég nem látott élénkülést mutatott a BÉT. Az OTP várakozáson felüli eredményről számolhatott be, míg a Matáv 1 százalékot veszített értékéből, miután negyedéves eredménye több mint 10 százalékkal elmaradt a várttól. A várakozásoktól bár ellenkező irányban, de jelentősen eltérő negyedéves eredményt publikáló Graphisoft és NABI esetében számottevőek voltak az árfolyammozgások: az építészeti szoftvergyártó 10 százalékkal erősödött a biztató negyedéves számoknak köszönhetően, míg a buszgyártó közel 6 százalékot veszített értékéből kiábrándító gyorsjelentése közzététele után.