Vissza a tartalomjegyzékhez


Padlizsán, a sokféle lilaság

Padlizsán, kék vagy török paradicsom: ugyanaz a zöldség. Ráadásul most frissen kapható. Sokan a mai napig idegenkednek ettől a kicsit furcsa szerzettől. 

Krém formájában sok gyerek réme lett - főleg a hamisított román változata. Pedig a faszénen egyben megsütött - még élvezetnek sem utolsó, mert addig kell sütni, amíg koromfekete lesz -, meghámozott, némi fokhagymával, olívaolajjal és sóval kikevert változata remek. Meleg pirítóson a hideg krém, pár szem paradicsommal. Vagy szintén hidegen, sült padlizsán: (1/2 rész), sült paprika: (1/4 rész), hámozott paradicsom: (1/4 rész), fej vöröshagyma, fokhagyma, ízlés szerint - jó sok - friss petrezselyemzöld, kicsi só és kevés olíva. Ezeket vagy egy faedényben jól összetörve (őskori és időigényes, de rendkívül finom a végeredmény) - ekkor kicsit ikraszerű dolgot kapunk -, vagy egy turmixgépben megforgatva így sima krémhez jutunk. Hűtve, olajjal a tetején tárolható. Pitával vagy fetával együtt tálaljuk. De melegen sem rossz. Csak ne mondjuk meg, mi van az ételben mint alapanyag, és a végeredmény elfogyasztása után se jelezzük egyből. Egy egyszerű és könnyű nyári étel a tepsiben sült padlizsán. Természetesen nem magában, mert akkor könnyen lebukunk. Egy kilogramm darált marhahús, nagy fej hagyma apróra vágva, 75 dkg hámozott paradicsom, hámozott sült paprika: 7-8 darab, és 75 dkg sült padlizsán, kicsi só és fehérbors. Rétegenként kerüljenek egymásra egy lefedhető tűzálló tálba. 180 fokon kb. 1 óra alatt kész. Reszelt sajt és tejföl kerülhet rá és friss kenyér mellé. (mlg)