Vissza a tartalomjegyzékhez


Montoya fölényes győzelme

Juan-Pablo Montoya fantasztikus versenyzéssel megszerezte idei második győzelmét, ezúttal a Német Nagydíjon. A második helyen David Coulthard, míg a harmadikon a végsőkig kitartó és kimerült Jarno Trulli ért célba.


Győzelmével Montoya üldözőbe vette az első helyen álló Schumachert Fotó: DPPI

Már a verseny kezdete is izgalmasra sikeredett. A Williams bogotai sztárja az első kanyarban magához vette az irányítást, miközben csapattársa, Ralf Schumacher, a McLaren pilótája, Kimi Räikkönen és a ferraris Rubens Barrichello egymásnak ütköztek és ezzel búcsút is inthettek a német futamnak. Ekkor a biztonsági autót ki kellett küldeni a pályára, hiszen a mezőny hátsóbb traktusát sem kímélte az első kanyar, s néhányan kigolyózták magukat (és egymást), így Justin Wilson, Ralph Firman és Heinz-Harald Frentzen. Így összesen tizenketten értek célba.
„Tökéletes vége egy tökéletes versenyhétvégének. Az autó kitűnően ment. A pálya tiszta feléről rajtoltam el és ezután alapjában véve már csak kiegyensúlyozott vezetésre volt szükség ahhoz, hogy tartani tudjam végig a megfelelő tempót és ne hibázzak. Csodálatos érzés volt ahogy el tudtam húzni a mezőnytől és talán ezért sem fáradtam ki annyira. Boldog vagyok, hogy már csak hat pontnyira vagyok Michael-től, mivel már csak négy verseny van hátra nagyon fontos, hogy folyamatosan pontokat szerezzek. A dolgok könnyen rosszra fordulhatnak, mint ahogy ma is többen szemtanúi lehettünk annak, hogy mi történt a Schumacher fivérekkel.” - nyilatkozta a győztes Williams-pilóta.
Különösen eseménydúsra mégis a verseny vége sikeredett, mikor David Coulthard kemény harcot vívott Michael Schumacherrel és Jarno Trullival. A skót pilóta verseny közben stratégiát váltott (két bokszbeállásra) és ez be is jött neki. Bár Michael Schumacher meg tudta előzni a kopott abroncsokon futó Jarno Trullit, Coulthardnak ez csak később sikerült. Ezután mindössze két körrel a verseny vége előtt a német ferraris bal hátsó kereke defektet kapott (amely valószínűleg Trulli kielőzésekor sérült meg), így a kerékcserét követően csak a hetedik helyre tudta behozni piros betonszaggatóját, de ezzel is két értékes világbajnoki pontot sikerült összekaparnia.
„Nagyon csalódott vagyok, hogy csak hetedik lettem egy ilyen nehéz versenyen, amely akár nyolc pontot is jelenthetett volna nekem. Ehelyett csak kettőt szereztem, de legalább még mindig én vezetek a világbajnokságban. Ahogy azt vártam, a Williams egyre inkább előlép elsőszámú vetélytársunkká.” - mondta szomorúan a világbajnoki címvédő. „Négy futam van még hátra, s nagyon szorosnak ígérkezik a verseny. A világbajnoki címért folyó küzdelem nagyon izgalmas lesz, ahogyan azt vártam. Állok elébe a versengésnek.” - tette hozzá.
A Német Nagydíjnak két nagy győztese van: a Williams istálló Juan-Pablo Montoyával együtt, hiszen míg a Williams lefaragta hátrányát két pontra a Ferrari mögött a konstruktőri ponttáblán, addig Montoya felugrott az egyéni ponttábla második helyére hat ponttal lemaradva az élen álló Michael Schumacher mögé.
A negyedik hely is a Renault-é lett Fernando Alonso révén, aki nem igazán tudta tartani a tempót az éllovasokkal. Az ötödik és hatodik helyen a két toyotás pilóta, Olivier Panis és Cristiano Da Matta hozta be piros-fehér autóját. Kellett már a pont a kölni csapatnak, különösen azért, mivel valamiképpen ők is hazai pályán versenyeztek.
Ezzel mindennél izgalmasabb négy futam vár ránk, legközelebb három hét múlva a Magyar Nagydíjon a felgyorsult Hungaroringen.
(Forrás: Amber PR)