Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Európa hőkorszaka

Ezen a nyáron rekordhőség tesz próbára embert és természetet: Európa tovább szenved a hetek óta tartó hőségtől: Portugália a NATO-tól kért segítséget az erdőtüzek elleni küzdelemben, Franciaországban fél évszázados, Olaszországban évszázados rekordokat dönt a hőség.


Az Eiffel-torony lábánál. Szökés a kúthoz Fotó: Reuters

Az idei forró és száraz nyár éles ellentéte a tavalyinak, amikor több mint száz áldozatot követeltek és százezreket kényszerítettek menekülésre a Balkántól a Baltikumig terjedő árvizek. A jelenlegi kánikulát az okozza, hogy egy anticiklon telepedett meg a nyugat-európai szárazföld felett, kiszorítva az esőt hozó ciklonokat, teret engedve viszont az Afrikából érkező forró levegőnek. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy már ezt is hosszú száraz időszak előzte meg, hiszen mivel kisebb a talaj nedvességtartalma, kevesebb napenergiát tud lekötni a párologtatás. Bár a jelenlegi helyzet még nem bizonyíték a globális felmelegedésre - véli számos tudós és meteorológus -, tény, hogy amióta az emberi történelem nyomon követi az időjárási viszonyokat, a valaha mért tíz legmelegebb évet 1987 óta regisztrálták.
Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália és Horvátország számos vidékén a szimbolikus jelentőségű 40 °C fölé szökött a hőmérő higanyszála a héten, és a meteorológiai intézetek nem ígérnek enyhülést még jó néhány napig. Franciaországban a jelenlegi nyár a legmelegebb 1949 óra, Horvátországban 50 éve nem volt ilyen szárazság, a Száva vízszintje 160 éve nem látott szintre csökkent.

A Milánó városában mért 38,5 °C fokos hőmérséklet százéves rekordot döntött. Franciaországban is veszélybe kerültek az atomerőművek, egyes helyeken kézi tömlőkkel locsolják a reaktorok külsejét, elkerülendő azok túlmelegedését, mivel az immár nagyon lelassult vízmozgású folyók vize nem elég hideg. Németországban a berlini köztisztviselők munkaidő-kedvezményt kaptak a hőségre való tekintettel (amit majd télen kell ledolgozniuk). A többiek tovább izzadhatnak a munka frontján. Igaz, némi engedménnyel: a banki alkalmazottak számára már engedélyezik a rövid ujjú ing viselését. 
A hőség következtében Európa-szerte erdőtüzek pusztítanak, eddig tizennégy halálos áldozatot követelve Portugáliában, tizenhármat Spanyolországban, ötöt Franciaországban. A tüzek megfékezéséért tűzoltók ezrei küzdenek éjt nappallá téve. A portugál kormány felkérte a NATO-t, hogy vízszállító repülőgépeket bocsásson a rendelkezésére az immár több mint ötvenezer hektár erdőt elpusztító tüzek elleni küzdelemhez, az Európai Szolidaritási Alaptól pedig pénzügyi támogatást kért a károk helyreállításához.
Az európai állatkertek lakóinak hűsölését több módon is biztosítják: a szokásos hűsítő zuhanyokon túl a jegesmedvék például makréla és rozmár ízesítésű fagyit kaptak…