Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Jó hírek az USA-ból – optimizmus világszerte

Optimista hangulatban zajlott a kereskedés a héten a világ vezető részvénypiacain. Amerikában öt hónapos mélypontra, a lélektani 400 ezer fő alá süllyedt az újonnan munkanélküliségi segélyért folyamodók száma. 

A várakozásoknál jobb eredményt produkált az Amazon. com és az AT&T, amit jelentős árfolyam-emelkedéssel honorált a piac, a Sun Microsystems gyenge eredménye miatt azonban 20 százalékot vesztett értékéből. Európában a német konjunktúraindex okozott bizakodó hangulatot, elsősorban a gyógyszergyártók és a biztosítók erősödtek. 
A héten végre a BUX-ra is átragadt a külföldi piacok optimizmusa, 2 százalékot meghaladó erősödés után 8147 ponton zárta a hetet.
A szárnyalásban a második vonal papírjai jeleskedtek leginkább. 23,5 százalékkal erősödött a kiszorítási hírektől „megtáltosodott” Zalakerámia, és folytatta hosszú hetek óta tartó hegymenetét a Borsodchem árfolyama is (+11,5 százalék). A Synergon 17 százalékos megugrását a cég állítólagos kedvező második negyedéves eredményének tulajdonítják a piacon. A blue chipek élbolyát a Matáv és a Mol alkották 3 százalékot meghaladó erősödésükkel. A Matávot kedvezően érintette, hogy a mobilszolgáltatókra kiszabott versenyhivatali bírság csak a fele lett annak, mint amire a piac számított. A Molt több brókerház - köztük az ING és a K&H - is erős vételre minősítette fel a sikeres horvátországi akvizíció után. Egy százalékkal gyengültek a második negyedéves eredményét elsőként közzétevő Zwack részvényei, a cég árbevétele és nyeresége is visszaesett valamelyest az előző év hasonló időszakához képest.