Vissza a tartalomjegyzékhez


Eiffel-tűz

Kedden kora este tűz ütött ki a párizsi Eiffel-torony harmadik emeletén. A helyszínre nagy erőkkel kivonuló tűzoltók - tíz percen belül több mint száz tűzoltó érkezett húsz tűzoltókocsival - háromezer embert menekítettek ki a toronyból mintegy negyven perc alatt.


Csak riadalmat okozott a füstfelhő a toronyban Fotó: Reuters

A tűzeset során senki nem sérült meg, ami annak is köszönhető volt, hogy nem tört ki pánik az emberek között, mindenki nyugodt maradt. A szakemberek szerint a torony legfelső szintjén elhelyezkedő egyik elektromos szekrényben létrejött rövidzárlat okozta a tüzet, melyet pár perc alatt sikerült eloltani. Bár a füst hosszabb ideig még látható volt - mivel a torony nemrégen lett újrafestve -, egy órával a tűz kigyulladása után már hiába kutattak a téren tartózkodó turisták kameráikkal füstnyom után. Párizs polgármestere, Bertrand Delanoe a helyszínre érkezve kérte a torony biztonsági rendszerének újbóli ellenőrzését, míg helyettese, Jean-Bernard Bros - aki egyben a tornyot üzemeltető társaság elnöke is - kijelentette: az eset felért egy előre nem tervezett tűzbiztonsági próbával, amely újra hiba nélkül zajlott le. Tűzvédelmi szempontból az építmény biztonságát ötszáz-harminc tűzjelző berendezés és több mint kétszáz tűzoltókészülék biztosítja. 
A tűzcsapokat a második emeletig felérő oszloprendszeren keresztül feljuttatott víz látja el, a harmadik emeleten pedig sűrítettvíz-tartályok állnak a tűzoltók rendelkezésére. Párizs fő látványosságát - amely 18 millió fém alkatrészből és 2,5 millió szegecsből áll, és amelynek csak a váza 7300 tonnát nyom - tavaly hatmillió turista látogatta meg.