Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Erősödik a Mol, mélyrepülésben az OTP és a Matáv

Mérsékelt csökkenést mutattak a világ vezető részvénypiacai a héten. Az eurózónában Welteke, az Európai Központi Bank Monetáris Tanácsának a tagja azon nyilatkozata rombolta a kedélyeket, miszerint nem lát okot a kamatok további csökkentésére. A Nokia igen gyenge gyorsjelentése miatt nemcsak a cég részvényei estek 15 százalékot, de a hasonló profilú cégek is megszenvedték a csalódást okozó hírt, lefelé nyomva az indexeket. A Dow Jones azzal tudta az esést elkerülni, hogy néhány jó eredménnyel kirukkoló alkotója - Coca-Cola, Caterpillar, bankszektor - jelentős emelkedést mutatott. 

A BUX nem túl magas forgalom mellett, fél százalékot csökkenve ismét benézett a 8000 pontos határ alá. A forint- és állampapírpiac továbbra sem nyugszik, a Fitch Hitelminősítő Intézet stabilról negatívra rontotta a magyar adósság besorolásának kilátásait.
Vegyes képet mutatott a blue chipek árfolyam-alakulása. Míg a Richter és a horvát INA-privatizáció immár hivatalos nyertese, a Mol erősödött, az OTP és a Matáv mélyrepülésbe kezdett. Utóbbinak nem tett jót az a hír sem, miszerint a versenyhivatal jelentős bírsággal sújthatja a mobilszolgáltatókat az árakat magasan tartani hivatott kartellmegállapodások miatt. A kisebb papírok között folytatta menetelését az idei év két sztárpapírja, a Brau (+9,34 százalék) és a BorsodChem (+7,94 százalék), utóbbi újabb történelmi csúcson, 13 800 forinton zárta a hetet. A második vonal nagy vesztese az Egis lett hatszázalékos esésével, a finn Orion augusztus végéig halasztotta a döntést arról, folytatják-e a korábban sokat ígérő deramciclane nevű hatóanyaggal kapcsolatos kutatásokat.