Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A csatlakozás célegyenesében

A HEBC, azaz a Magyar EU Bővítési Üzleti Tanács idei jelentéséből kiderül, hasznos volna, ha a magyar ember kreatívabb, innovatívabb és a „vállalkozás szellemét életre keltő” lenne. Az „új európai polgár” ugyanis - ahogy Brüsszelben is fogalmaznak - képes saját foglalkoztatási sorsának irányítására. A negyvenhat multinacionális vállalatot tömörítő HEBC tagjai felhívják a figyelmet: Magyarország a csatlakozás célegyesébe érkezett, gyorsítanunk kell a tempón. 

Habár mi személyesen nem fogjuk azt érezni 2004. május 1-jén, hogy egy teljesen új világra ébredtünk fel - ígéri a HEBC -, országunk akkor is egy bizonyos kényszerpályára lép ezzel a nappal. Az adómentes áruk és a határőrök azonnali eltűnésén kívül inkább hosszú távon érezhető hatásokkal kell számolni.
Magyarország gazdasága a tagságnak köszönhetően gyorsabban fog fejlődni, így az említett kényszerpálya is csak addig tart, míg el nem érjük a jelenlegi uniós átlagokat.
A bővítés hatására várhatóan nőni fog a fogyasztók vásárlóereje. Bővülni fog a szolgáltatások és a minőségi áruk piaca, mivel az erős verseny a kínálati oldalt helyezi alárendeltebb pozícióba. A sajátos szabályozással rendelkező iparágak, mint például a gyógyszeripar és a pénzügyi ágazat, jelentős változásokon megy majd keresztül, mert áruik piacra vitelekor eddig nem alkalmazott előírásoknak kell majd megfelelniük. Ennek értelmében a pénzügyi ellenőrzések is meg fognak erősödni. Az országhatárok feloldása révén olcsóbbá válik az áruszállítás és a forgalmazás. 
Az egyének fejlődése szempontjából a csatlakozás húzóerőt fog jelenteni - olvasható az elemzésben. Egy tudásalapú gazdaság versenyképességének alapja az állandó továbbképzésben áll. Illúzióink azonban semmi esetre se legyenek: minden bizonnyal nehézségekbe fognak ütközni a nyugdíjasok és az alacsonyan képzett rétegek, amikor szembekerülnek az említett „kreatív” uniós elvárásokkal. A szociális kompenzációról viszont a tagállamok szabadon döntenek.
A kis- és középvállalkozásoknak meg kell majd szüntetniük az úgynevezett „egy lábon állást”. A jelentés szerzői szerint nem szabad megelégedniük egyetlen partnerrel, hanem stratégiai, illetve országhatárokon átnyúló beszállítói kapcsolatokra kellene törekedniük. Ez azt is jelentené, hogy hangsúlyosabbá válna a cég marketingtevékenysége. Továbbá a pénzügyi szaktudás professzionalizálódása iránt is megnőne az igény. A magyar kisvállalatok terjeszkedése azonban leginkább a nyelvtudás hiánya miatt ütközik akadályokba. A munkaügyi szabályozás is merevedni fog - mondják a szakértők. Így a kisvállalkozások esetében el fognak tűnni a látszatfoglalkoztatások és a notórius szabálykerülések révén szerzett árelőnyök. Félelemre azonban semmi ok: a kitörési lehetőségek szélesek. Sok jó példa van arra, hogyan váltak egyes cégek nemzetközivé egy-egy korszerű technológia felvásárlásával.