Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei Judith
Mégis lesz német dolce vita

Rendeződni látszik az a két hete tartó viszály, amellyel soros EU-elnökségét nyitotta Olaszország. Az „O, sole mio” akció keretében 183 szerencsés német utazhatott Riminibe, hogy meggyőződjön arról, az olaszok valójában nagyon kedvelik a német turistákat. A német Bild magazin tette közzé az ingyenes vendéglátásra szóló felhívást, amire harmincezren jelentkeztek. Úgy tűnik, mégsem annyira sértődékenyek a német polgárok.


Olasz Riviéra. Üres lenne a németek nélkül

Nem csalódtunk az olaszokban, ígéretükhöz hűen színes és izgalmas elnökséget ígértek, és gondoskodtak arról, hogy ne legyen nyáron uborkaszezon az EU körül. 
A „Lovag” becenévre hallgató Berlusconi kezdte a párbajt, amikor Schulz német képviselőt a színi pálya felé orientálta némi iróniával, egy náci kápóhoz hasonlítva őt. Stefano Stefani turisztikai államtitkár ezt „überelve” emlékeztette a tengerükön nyaraló német turistákat a „kifinomult böfögő- és sörivó versenyeikre”, hasonló stílusban. Gerhard Schröder azonnali bocsánatkérést követelt, és felháborodásában kifejezte, kilátásba helyezi az olasz Salernói-öbölbe tervezett nyaralásának lemondását. Eközben a Bild című lap „spagettiágyúval” válaszolt honfitársai védelme érdekében, amikor az olaszokat általánosságban „spagettiagyúaknak” nevezte. Nos, ezek az előzmények. Az olasz kormány hamar rájött, hogy a stabil idegenforgalom vaskos bevételét a német turisták jelentősen gyarapítják - az összes külföldi látogató több mint egynegyedét, a hotelszoba-foglalások negyven százalékát teszik ki! -, hiszen évente tízmillió német utazik Olaszországba, ahol nyolc és fél milliárd eurót költenek. 
A nagy kiengesztelést Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke kezdeményezte, amikor közös, baráti sétára és ebédre invitálta Gerhard Schrödert, a sértett fél fővárosába, Berlinbe. Ezzel egy időben zajlott az adriai Rimini önkormányzatának békeakciója, amikor a tengerparton fogadták a Bild olvasóit. Látványos parádét szerveztek a békülékeny német turistáknak, a polgármester a kilencvenes olasz vébén győztes német válogatott mezében díszelgett, a Riviérán pedig egy, magára a német zászló színeit festő hölgykoszorú várta a turistacsoportot. Ha ez még mindig nem volna elég, a Fiat felajánlotta a Németországba exportálandó tizenegyezer eurót érő Lancia Ypsilon típusú személyautó első példányát a kancellár feleségének, Doris Schrödernek. Bár az ajándékot elfogadta Doris, mégsem tartja meg, hanem az általa vezetett gyermeksegélyező alap javára fordítja. 
Persze azért még nincs minden szál elvarrva, mert az Adriai-tenger partján fekvő négycsillagos Flaminio szálló benyújtotta az ötvenezer eurós számlát a német kormánynak. Itt lakott volna ugyanis a Schrödert kísérő műszaki és testőri személyzet, ezért a szálloda szobáinak egyharmadát lefoglalták. A német Külügyminisztérium már tárgyal a kártérítés feltételeiről, a várható összeg azonban jóval kisebb lesz, mint amit a szálloda igényelt. Minden jó, ha a vége jó, vagy biztos, ami biztos, Prodi augusztus végére meghívta Schrödert a veronai zenei fesztiválra, mire a szövetségi kancellár azért némi éllel megjegyezte, hogy megkérdezi majd Silvio Berlusconit, hogy nincs-e kifogása a látogatás ellen. Berlusconi erre reagálva, az Európai Konvent elnökével közös sajtóértekezletén megnyugtatta a kedélyeket, és közölte, hogy valamennyi német állampolgár szívesen látott vendég Olaszországban. Schröder is kifejezte, hogy szereti az országot és tiszteli a lakosait, nagy kultúrával és gazdag történelemmel rendelkező országként jellemezte Olaszországot.