Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Se veled, se nélküled?

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete egységes abban, hogy a párt egyértelműen álljon ki az adócsökkentési elképzelések és a már elfogadott, jövő évi személyi jövedelemadó-tábla mellett - jelentette a párt elnöke, Kuncze Gábor. Rajtuk ugyanis a választók számon kérik a választási ígéreteiket.


Medgyessy Péter és Kuncze Gábor az SZDSZ legutóbbi küldöttgyűlésén Fotó: Vörös Szilárd

A párt a kampányban azt az ígéretet tette, hogy csökkenteni fogja azt az elvonást, ami a vállalkozói szférára, illetve magánszemélyekre nehezedik. Ha ez nem történik meg, megkérdőjeleződik, mi értelme az SZDSZ koalíciós szerepvállalásának. A kormánytagok a sajtó útján üzengetnek egymásnak, de egységesen leszögezik, koalíciós válságról egyelőre nincs szó. 
Eörsi Mátyás szabaddemokrata ügyvivő abbéli reményét fejezte ki, hogy nincs koalíciós feszültség és nem is lesz. Mivel a parlament már döntött a 2004. évi adókról, ezért pártja nem lát okot az eltérésre az abban megígért adócsökkentéstől. Bízik abban, hogy a Magyar Szocialista Párt partnerként kezeli az SZDSZ hozzáállását, véleményét, és meg fognak állapodni minden vitás kérdésben.
Bauer Tamás, aki a párt belső ellenzékét képviseli, szintén úgy gondolja, semmi értelme ennek a koalíciós szakítópróbának. A pártnak markánsan kell képviselnie a szavazói akaratát, és biztos abban, hogy van megoldás arra, hogy a Medgyessy Péter által megígért és az ő személyéhez köthető, népszerűséget hozó intézkedéseket ésszerű keretek között felülvizsgálják. Közgazdászként ugyanis az a véleménye, hogy az elmúlt kampányban fedezet nélküli ígéretek sokasága hangzott el a pártok részéről. Különösen igaznak tartja ezt Medgyessy Péter miniszterelnök esetében. Most felül kell vizsgálni, és be kell vallani, nem minden ígéretet tud valóra váltani a kormány - tette hozzá a közgazdász professzor.
Kovács László, az MSZP elnöke a Heteknek elmondta: a szocialista párt és a kormány képviselői nem találtak lehetőséget arra, hogy az adócsökkentés miatt kieső bevételeket akár más bevételek növelésével, vagy a kiadások csökkentésével pótolni tudják. Az adócsökkentést fontosnak tartják, és a 2005. évi költségvetésben erre sor fog kerülni. Amennyiben az SZDSZ, illetve szakértői látnak ésszerű megoldást, akkor azt az MSZP kész megvizsgálni - fogalmazott a pártelnök. Semmiféle koalíciós feszültség nincs, aki ilyenről beszél, az legfeljebb saját vágyait fogalmazza meg a politikai paletta másik oldaláról. A pártelnök nem tartja feszültségnek, ha a két koalíciós partner nem mindenben ugyanazt az álláspontot képviseli.