Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Leterítették a két szörnyeteget

Megkapja a kétszer tizenötmillió dolláros jutalmat az az informátor, akinek bejelentésére alapozva az amerikai hadsereg kedden megölte Udajt és Kuszajt, Szaddám Huszein két rettegett fiát. Az áprilisban megbuktatott iraki rezsim amerikaiak által második és harmadik legfontosabb vezetőjének tartott Szaddám-fiak halála elősegítheti a gerillatámadások visszaszorulását, melyekben szinte naponta vesztik életüket amerikai katonák. A bagdadiak fegyverropogással ünnepelték a kegyetlen vezetők halálát, ami Irak háború utáni helyreállítását is felgyorsíthatja. A Szaddám fiait feladó informátort máris védőőrizet alá helyezték. 


Családi fotó a diktatúra fénykorából. Balról Udaj, jobbról Kuszaj Fotó: Reuters

Szaddám Huszein fiainak halála miatt szerdán egy iraki fegyveres csoport bosszút esküdött. Az álarcos fegyveresek azt ígérték: „elszabadul a pokol” Udaj és Kuszaj Huszein halálhírére. A fegyveres ellenállást erősítheti, hogy Szaddám két fia nem adta meg magát, hanem „mártírhalált” halt. 
Szaddám fiai a zsarnok legfontosabb tanácsadói voltak, túlélésük bátorítást jelentett a szövetséges csapatok ellen támadóknak, bár az nem ismeretes, hogy maguk is részt vettek-e a fegyveres harc irányításában. A tény, hogy testőreik nélkül találtak rájuk, arra utal, hogy alighanem szökésben voltak. 
Udajt és Kuszajt hatórás intenzív tűzharc során ölték meg, miután egy iraki informátortól kapott értesülés nyomán az amerikai katonák körbevettek és megrohamoztak egy észak-iraki villát. A Moszul városában álló kétszintes épületet annyira megerősítették, hogy Apache vagy Kiowa helikopterekről kellett rakétalövedékeket kilőni a bejutáshoz. Amerikai források szerint a Szaddám-rendszer összesen négy kulcsfigurája vesztette életét az akció során. A holttesteket a múlt hónapban elfogott Abid Hamid Mahmud al-Tikriti, Szaddám személyi titkára segített azonosítani a DNS-vizsgálatok mellett. Kézre került a héten a Köztársasági Gárda egykori parancsnoka, Barzan abd al-Gafur Szulajman Madzsid al-Tikriti is, aki a tizenegyedik, a kör dáma volt az amerikaiak ötvenöt kártyalapból álló listáján. 
A legfőbb célpont, maga Szaddám Huszein azonban továbbra is szabadlábon van, s egyelőre nem ismeretes, hogy a mostani akció során sikerült-e információt szerezni hollétéről. 
Az amerikai vezetők szerint csak idő kérdése, hogy mikor kerül kézre a diktátor. Az arab nyelvű Al Arabija televízióhálózat viszont egy Szaddámnak tulajdonított hangfelvételt játszott le, melyen a beszélő a „megszálló csapatokkal szembeni” ellenállásra és harcra szólította fel az irakiakat. A felvétel hitelessége azonban kétséges. A Pentagon mindenesetre reménykedik abban, hogy az egykori diktátor körül szorul a hurok. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint a Szaddám több évtizedes kormányzása nyomán kialakult félelem a legnagyobb akadálya az iraki helyzet rendezésének és az újjáépítésnek. A sikeres akció nyomán az amerikai törvényhozók könnyebben dönthetnek további katonáknak a térségbe vezényléséről. 
Az elmúlt hetekben a szövetségesek több száz rajtaütést végeztek, de elsősorban nem azzal a törekvéssel, hogy harcosok százait fogják el, céljuk inkább annak a rengeteg fegyvernek, készpénznek, drágakőnek az elkobzása volt, mellyel a iraki ellenállók finanszírozhatták volna a hosszú távú gerillaháborút. Amióta Bush elnök május elsején kihirdette a jelentősebb harci események végét, az amerikai csapatok előszeretettel hajtanak végre rajtaütéseket informátoraiktól kapott bejelentések alapján. 
Szaddám Huszein öt gyermeke közül a két legidősebb, Udaj és Kuszaj segített a kormányzásban: tetszés szerint neveztek ki és bocsátottak el tisztviselőket és parancsnokokat, s a családjukba is megosztást hoztak. Szaddám vejeinek 1995-ös Jordániába menekülése is nagy valószínűséggel az Udajjal és Kuszajjal folytatott vitájuk következménye volt. A Bath párt vezetésének java része minden bizonnyal nem sajnálkozik haláluk fölött. 


A moszuli villa ostroma. Bejött a tipp Fotó: Reuters

Kuszaj, a Kígyó

Szaddám Huszein fiatalabbik fia, Kuszaj Huszein elképesztő hatalommal rendelkezett Irak kegyetlen biztonsági apparátusa fölött, ami az egyik legrettegettebb vezetővé tette őt országában. A harminchét éves Kuszaj csöndes természetű volt, de szemernyivel sem kevésbé kegyetlen apjánál. Ő irányította az iraki titkosszolgálatot és biztonsági erőket, az apja személyes biztonságára ügyelő erőket és a Köztársasági Gárdát, a Bagdad védelmével megbízott nyolcvanezres elitalakulatot, amely nyilvánvalóan csúfos kudarcot szenvedett a nemrég véget ért háborúban. Az irakiak Kígyónak nevezték, vérszomjas, de észrevétlen természete miatt. Apja sokkal jobban bízott benne, mint bátyjában, Udajban, s örökösként tartották nyilván a rendszer bukása előtt. 
Szakértők szerint nem játszott fontos szerepet az 1991-es öbölháború idején, viszont a konfliktust követő terrorhullám során már tömeges kivégzéseket vezényelt le, megkínozta a síita muzulmánokat, hogy elfojtsa felkelésüket. 
Kuszaj az 1990-es években ugyancsak részt vett a dél-iraki mocsarak eltüntetésében, amely akció főként az ott élő síita „mocsári arabok” ellen irányult, hogy felkelések idején ne találjanak menedéket a lápi környezetben.
Kuszaj felügyelte az iraki börtönöket, s valószínűleg ő kezdeményezte a „börtöntisztogatásokat”, ami fedőneve volt azoknak a szándékos gyilkosságoknak, melyekkel a túlzsúfolt iraki börtönöket akarták „szellősebbé” tenni.
A New York-i székhelyű Human Rights Watch emberjogi szervezet egykori iraki titkosszolgálati tisztek és állami alkalmazottak vallomásaira hivatkozva azt állítja, hogy több ezer rabot végeztek ki az iraki börtönökben az elmúlt években. A szerencsétlenül jártak gyakran a fejükbe kaptak golyót, de egy szemtanú szerint néha darabológéppel ölték meg őket. Némelyeket a fejüknél fogva tettek bele a borzalmas masinába, ők hamar kiszenvedtek, míg másokat először lábuknál fogva, ezek sokáig ordítottak. Előfordult, hogy Kuszaj személyesen felügyelte a kivégzést. Más alkalommal Kuszaj jelenlétében motoros fűrésszel vágták le egy rab lábfejét - mondta egy szemtanú az Indict nevű londoni emberi jogi szervezetnek. Kuszaj fennhatósága alá tartozott gyakorlatilag minden hadmozgás, az idei háború előtt pedig a főváros és az ország központi részének védelmével bízták meg. 
Szaddám fiatalabb fiát megóvta attól, hogy részt vegyen az 1980-1988-as irak-iráni háború harcaiban, s semmi olyan kötelező katonai szolgálatot nem végzett, amelyet az iraki férfiaktól elvártak. 

Udaj, a playboy

A hírhedt Szaddám Fedajin, „Szaddám mártírjai” paramilitáris csapatok vezetőjeként Udaj segített apjának megszabadulni ellenzékétől, és vasmarokkal kormányozni Irak huszonötmilliós lakosságát. 1999-ben megválasztották parlamenti képviselőnek, de csak ritkán látogatott el az ülésekre. Az iraki emigránsok szerint Udaj tetszés szerint gyilkolt és élvezettel kínzott meg embereket, rendszeresen megbízta testőreit, hogy a bagdadi utcákról ragadjanak el fiatal nőket, akiket ő megerőszakolt. Az Indict szerint Udaj utasításokat adott, hogy a rabokat büntetésként dobják savas fürdőbe. Büszke volt rossz hírére, és magát Abu Szarhannak, Farkasnak titulálta. 
Kegyetlenségre való hajlama még az apjáét is túlszárnyalta. Szaddám időlegesen Svájcba küldte fiát, amikor az megölte egyik kedvenc testőrét 1988-ban. Udaj azért orrolt meg a testőrre, mert az egy hölgyet ajánlott a diktátor figyelmébe, aki később második felesége lett a zsarnoknak. Ezzel Udaj örökösi pozícióját látta veszélyeztetve. Udaj egy banketten a vendégek szeme láttára verte agyon a testőrt egy ütővel, mások szerint viszont elektromos késsel végzett vele. 
Valóban az idősebb Udaj jött először számba az örökléssel kapcsolatban, de 1996-ban súlyosan megsérült egy merényletben, amikor a Bagdadon át száguldó Porschéjában tüzet nyitottak rá. Egy golyó belefúródott a gerincébe, s attól fogva bottal járt. Innen kezdve apjuk Kuszajt tekintette örökösnek, ami tovább rontotta a két fivér közötti, amúgy is terhelt viszonyt. 
Udaj birtokában volt a legnagyobb példányszámú iraki lap, a Bábel, amely természetesen a rezsim propagandájának szócsöve volt. Felügyelte még az Al-Zavrát, az általa vezetett újságírószövetség hetilapját, valamint a népszerű Fiatalság TV tulajdonosa is volt. 
Külföldön jobbára a sportolók kínzásával és bebörtönzésével vádolt Iraki Nemzeti Olimpiai Bizottság elnökeként vált híres-hírhedtté. Az Indict szerint a bizottság egyszer arra kényszerítette a sportolókat, hogy forró aszfalton másszanak, miközben verték őket, némelyeket pedig egy hídról vetettek le. Udajnak volt egy külön börtöne az őt megsértő sportolók számára. Egy emigráns elmondta, hogy a bebörtönzött futballjátékosoknak betonlabdát kellett rugdosniuk, miután 1994-ben nem jutottak be a világbajnokság döntőjébe. Egy másik volt iraki beszámolt arról, hogy a sportolókat kavicsos aknán vonszolták keresztül, majd egy emésztőgödörbe dobták. 
A katonatisztek is gyakran szenvedtek Udaj erőszakos kitöréseitől. 1983-ban eszméletlenre vert egy katonatisztet, aki nem akarta megengedni, hogy a feleségével táncoljon. A tiszt később meghalt. Udaj ugyancsak lelőtt egy olyan katonatisztet, aki elmulasztott előtte tisztelegni. 
A helyzet a saját családjában sem volt sokkal jobb, hiszen nagybátyjaival különösen rosszul jött ki. 1995-ben elvált Barzan Ibrahim Haszán nevű nagybátyja lányától, miután a hölgy arra panaszkodott, hogy veri őt. Udaj meglőtte és megsebesítette egy másik bátyját, Vatban Ibrahim Haszánt is. A háború után a szövetségesek mindkét nagybácsit elfogták, és jelenleg amerikai őrizetben vannak.