Vissza a tartalomjegyzékhez

Csíz Petra
Kettős Williams-győzelem

Az idei sikerekre igencsak kiéhezett Ralf Schumacher győzött a Nürburgringen megtartott Európa Nagydíjon, miközben a második helyen williamses csapattársa, Juan-Pablo Montoya ért célba, ezzel kettős sikert és az azzal járó pontokat hozva a grove-i istálló konyhájára. A harmadik helyezett a Ferrarival versenyző Rubens Barrichello lett.


Az ifjabb Schumacher újra dobogóra állhatott. A csapatmunka elengedhetetlen volt a győzelemhez Fotó: dppi

Ralf Schumacher meggyőző, 16,8 másodperces előnnyel nyerte meg a futamot úgy, hogy a 26. körben az első rajtkockából elrajtoló és addig vezető Kimi Räikkönentől (McLaren- Mercedes) vette át a helyet, mikor a finn pilóta autójának motorja megadta magát. Így egymás után már másodszor nem sikerült célba érnie a fiatal reménységnek.
„Nagyszerű érzés, hogy ilyen hosszú idő után újra nyerni tudtam, főleg mivel kétszer sem tudtam a rajtelsőséget győzelemre fordítani az elmúlt két futamon. Nagyon jól sikerült a rajtom, ami valami miatt Michaelnek nem sikerült. Ezért kaptam a lehetőségen, és az első kanyarban a második helyre ugrottam. Talán ez a manőver sokkal látványosabb volt odakintről nézve, mint amilyen igazából volt. Hiszem, hogy utolértem volna Kimit, még akkor is, ha ez nehéz feladat lett volna” - nyilatkozta a futamgyőztes német pilóta.
A negyedik helyen a Renault spanyol üdvöskéje, Fernando Alonso kormányozta be autóját a célba, őt pedig Michael Schumacher (Ferrari) követte az ötödik helyen. Mark Webber ismét gyűjtött pontokat magának és a Jaguarnak a megszerzett hatodik hellyel. Az utolsó két pontszerző helyen Jenson Button (BAR-Honda) és Nick Heidfeld (Sauber) ért célba.
Michael Schumachernek sikerült felbolygatnia a Forma-1-es paddockot, hiszen miközben Juan-Pablo Montoyával harcolt a második helyért, a Dunlop a kanyarban kicsúszott a kavicságyba, és elég vitatható módon, a pályamunkások segítségével visszatért a versenybe a hatodik helyen. Emiatt az eset kivizsgálás alatt áll.
Nagyon mozgalmas futam szemtanúi lehettünk. A Toyota hétvégi hatásos teljesítménye után végül mindkét pilótája búcsút mondhatott a futamnak. Jacques Villeneuve katasztrofálisra sikeredett hazai futama után ez a mostani sem sikerült, s végül autója műszaki meghibásodása miatt kellett kiállnia.
A két sauberes pilóta elfogadható eredményt ért el, hiszen Heidfeld és Frentzen a nyolcadik és kilencedik helyen landolt. Antonio Pizzonia zárja az első tizet a Jaguarral.
A verseny vége különösen izgalmasnak ígérkezett. Ralf Schumacher és Montoya az első két helyen autóztak, Barrichello a harmadikon. A negyedik helyen Fernando Alonso védte negyedik helyezését az őt támadó David Coulthardtól, aki végül három körrel a verseny vége előtt elvesztette uralmát autója felett, és kiesett. Így ez a nap duplán balszerencsés volt a hazai pályán versenyző McLaren-Mercedes számára. Felemásra sikeredett a nap a Renault számára is, hiszen Fernando Alonso csapattársa, Jarno Trulli autója mechanikai meghibásodása miatt kiesett a versenyből.
Ami a világbajnoki pontállásokat illeti, Michael Schumacher négy ponttal növelte előnyét Räikkönennel szemben, miközben öccse, Ralf a harmadik helyre ugrott, a negyedik helyet megosztó Fernando Alonso és Juan-Pablo Montoya elé. A konstruktőrök bajnokságában a Ferrari továbbra is uralja az első helyet a Williams és a McLaren előtt.
A Forma-1-es cirkusz nem pihen, hiszen a hétvégén máris itt a Francia Nagydíj, így a Nürburgringről sokan egyenesen Magny-Coursba utaznak. Az eddigi kilenc versenyen hat pilóta győzedelmeskedett, s ez nagyon izgalmas szezonnal, és persze Francia Nagydíjjal kecsegtet.
(Forrás: Amber PR)