Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga P. Miklós
Aszály sújtotta terület

Az előző héten, június 17-én volt az Aszály Elleni Küzdelem Világnapja, amelyet 1994 óta szerveznek meg évente a sivatagosodás elleni ENSZ-egyezmény alapján. A Föld 179 országában 1,2 milliárd mezőgazdaságból élő embert érint közvetlenül az aszály. Eddig gyakorlatilag alig ismertük az aszályt, az idén azonban a csapadékmennyiség az ország egész területén jelentősen elmaradt a sokévi átlagtól. Különösen száraz időjárás volt a Balaton vízgyűjtőjén és az Alföldön, ahol a havi csapadékmennyiség nem érte el a 20-30 mm-t sem. A csapadékszegény időjárás az átlagost lényegesen, az elmúlt forró hetekben hét-nyolc fokkal meghaladó hőmérséklettel is párosult. Az aszálykárok megközelítik a 100 milliárd forintot. 


Árpamustra aratás előtt. Sovány termés Fotó: MTI

A kilátások sem jobbak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú meteorológiai előrejelzése szerint 2003 júniusában az átlagosnál melegebb és átlagosan csapadékosabb időjárás várható. Júliusban az átlagosnál melegebb és szárazabb, augusztusban átlagos hőmérsékletű és az átlagnál szárazabb időjárásra számíthatunk. 
A tavaszi aszály már áprilisban kezdetét vette, május közepére-végére pedig kifejezetten erőssé vált. A február eleje óta tartó rendkívüli csapadékszegény időjárás hatására egyre nő a vízhiány, csökkennek a vízkészletek. A talaj felső ötven centiméteres rétegének nedvességtartalma igen alacsony, és megkezdődött a mélyebb réteg víztartalmának csökkenése is. 
Az aszály különösen érzékenyen érinti az EU-csatlakozás előtt álló mezőgazdaságot. A Gabonaszövetség most közzétett becslése már csak 3,2 millió tonnát mutat, azonban még ez a mennyiség is fedezi a hazai szükségleteket, sőt közel 400 ezer tonna exportra is futja. Az idén így 600 ezer tonnával kisebb termés várható a tavalyinál, annak ellenére, hogy a bevetett terület 90 ezer hektárral növekedett. A termésbecslés alapján az egy hektárra számított hozamban az elmúlt három évtized negatív rekordja várható.
A víznélküliség nem kíméli a többi növényt sem. 
A takarmánygabonából és a többi kalászosból 1,5-2,2 millió tonnával kevesebb várható, amely a takarmányárakon keresztül a hústermelést is érinti majd.
A kormány szerdai ülésén részletesen foglalkozott a kérdéssel, és aszály sújtotta területté nyilvánította Magyarországot. A kormány, bár vizet nem tud fakasztani, azonban az agrártermelők jövedelemkiesését és öntözési költségeit több eszközzel is megpróbálja részlegesen csökkenteni. Németh Imre szakminiszter még a kormányülés előtt bejelentette, hogy bár az FVM közel 100 milliárd forintosra becsüli a kárt, a tavalyi 10 milliárdos kártérítésről, forrás hiányában, idén nem lehet beszélni.
Az FVM javaslatára várhatóan öt évre szóló kedvezményes hitelt és közvetlen támogatást kaphatnak az agrártermelők. A legnagyobb károkat igazoló termelők normatív támogatást kapnának, a kisebb kiesést igazolók pedig öt évre szóló, kedvezményes kamatozású, tőkepótló hitelt vehetnének fel pályázat alapján. A hitel célja, hogy a termeléskiesés miatt veszélybe kerülő meglévő hiteleiket kiváltsák a termelők.