Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek
Mátyás király az élen, Hitler a hatodik

Adolf Hitler a hatodik legnépszerűbb történelmi személyiség a magyar középiskolások körében - derült ki egy közelmúltban végzett felmérésből. A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) és a Marketing Centrum által végzett országos kutatás során több mint négyszáz középiskola közel 27 ezer, 10-12. osztályos diákját kérdezték meg.

A diákok sorrendben három kedvenc történelmi személyiségüket jelölhették meg a kérdőíveken. A súlyozott átlag szerint Mátyás király végzett az élen 38 százalékkal, akit az első hatban Napóleon (24 százalék), Kossuth (23 százalék), Széchenyi (22 százalék), Szent István (19 százalék), majd Hitler (9 százalék) követett. 
Megdöbbentő, hogy Hitler népszerűsége már a 10. osztályosok körében is jelentős (7 százalék), és a 12. osztályosoknál tetőzik (12 százalék). Azon diákok körében pedig, akik a katonai és rendvédelmi pályát jelölték meg továbbtanulási szakirányként, eléri a 20 százalékot. A műszaki és informatikai szakcsoportba felvételizők körében haladja meg még a középátlagot (11 százalék). 
Pontosan kimutatható, hogy azok a történelmi személyek dominálnak az egyes évfolyamokon, akikkel éppen az adott tanévben foglalkoznak a középiskolások. A 10. osztályosok körében Hunyadi Mátyás 48 százalékot ért el (abszolút évfolyamcsúcs), míg a 11.-esek körében Napóleon 30 százalékra jött fel, majd a 12.-eseknél visszaesett. A reformkor két nagy alakja, Széchenyi és Kossuth között nincs jelentős eltérés, viszont a kiegyezés apja, Deák Ferenc csak a 10. helyen végzett. Horthy Miklós, Lenin és Sztálin pedig nem került be az első húszba.