Vissza a tartalomjegyzékhez


Életmentő csoki

Az első túrázó, aki a kanadai segítségnyújtás hiánya miatt az Északi-sarkon ragadt, nyolcnapos jégfogság után sikeresen megmenekült. A szóban forgó úr, a negyvenegy éves Pen Hadow, a 769 kilométeres távot hatvannégy nap alatt tette meg. Így jutott el az Északi-sarkra, és ezzel beírta magát a sarki túrázók történelmébe. Május 19-én indult el Kanada északi csúcsánál lévő Ellesmere-szigetről.

Hogy miért került jégfogságba? 
Azért, mert a mostoha időjárás és a vékony jégpáncél miatt a kanadai légi járművek nem tudtak volna leszállni Hadow-ért. Így kénytelen volt egy jégtábla tetején utazva kipihenni a túra fáradalmait, tetemes mennyiségű csokoládét, mogyorót és szárított gyümölcsöt fogyasztva közben. Az elmúlt héten már mobiltelefonja is lemerült, de szerencsére sikerült életjeleket adnia magáról vészjelző rakétákkal, így jelezve hollétét a mentők számára. 
Hadow-nak, akit felesége korábban legyőzhetetlennek nevezett, egyébként egy négy- és egy egyéves gyermeke van, Wilf és Freya, mindketten felfedezők után kapták nevüket. (AFP)