Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek
Brit koronázási évforduló

A királyi család, a brit kormány és az ellenzék képviselői, valamint több száz vendég vett részt azon a ceremónián, amelyet június másodikán, hétfőn Londonban II. Erzsébet megkoronázásának ötvenedik évfordulójára rendeztek.

A királynő huszonhat évesen - apja, VI. György halála után - 1952. február 6-án lépett trónra (ezt ünnepelték tavaly az úgynevezett „Golden Jubilee” kapcsán). 1952 nyarán költözött a Buckingham-palotába és vette át az uralkodói tennivalókat. A koronázási ünnepségre 1953. június 2-án került sor a Westminster-apátságban. Akkor a londoni utcákon sokezres tömeg várta a menetet, az országban húszmillió ember gyűlt össze a televíziók előtt. Most a megszokotthoz képest szerény ünnepségen Tony Blair miniszterelnök sem tudott részt venni az eviani G8-csúcstalálkozó miatt. 
Az esemény egyik érdekessége az volt, hogy Diana hercegnő halála óta először találkoztak egymással Vilmos herceg családfája két ágának tagjai: a királyi család és a Spencer család. A másik meglepetésnek az számított, hogy Camilla Parker Bowles személyesen Erzsébettől kapott meghívást a rendezvényre. Mintegy ezren azért jöttek, hogy átadják jókívánságaikat a királynőnek. Köztük volt Margaret Thatcher ex-miniszterelnöknő is, valamint Sir Edmund Hillary hegymászó, akinek jelenlétét különösen indokolttá tette, hogy 1953-ban épp Erzsébet megkoronázásának napján repült világgá a hír, hogy meghódította a Mount Everestet. 
II. Erzsébet a negyvenedik angol uralkodó a normann invázió óta, de csak az ötödik, aki megérte a trónon koronázásának ötvenedik évfordulóját.