Vissza a tartalomjegyzékhez


POSZT harmadszor

Ismét várja a színházszerető közönséget Pécs és a Pécsi Országos Színházi Találkozó, vagyis a POSZT. Idén június 5-e és 14-e között harmadik alkalommal kerül megrendezésre a „mediterrán hangulatok városában” az a fesztivál, mely programjait és résztvevői számát tekintve is a legjelentősebb rendezvény a teátrum műfajában.


Jelenet Móra Ferenc Az Ördög című darabjából, amely hosszú ideje nagy sikerrel megy a Radnóti Színház műsorán. A POSZT versenyprogramjában június 7-én és 8-án szerepel

A POSZT, mely mára egyben az ország legelismertebb szakmai fórumává is vált, messze túlszárnyalta a kezdeti, bár már akkor is merésznek tűnő elképzeléseket - véli Toller László, Pécs polgármestere. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a színházi szakmának igenis szüksége van az összehasonlításra, egymás munkájának megismerésére. A POSZT igazgatói, életre hívói és szellemi atyjai, Jordán Tamás és Simon István idén a hivatalos versenyprogram és a megszokott OFF-programok, vagyis a „színművészetis” vizsgaelőadások, művészeti főiskolás, ifi géniuszos, független színházi, sétatéri programok mellett újdonsággal is előrukkoltak: bemutatkoznak a színi tanodák, lesz jazz a Dante Caféban, klezmer a zsinagógában, és hosszú idő után újra életre kel a tettyei szabadtéri színpad. Mivel kezdettől nemzetközi fesztiválra törekedtek, idén egy lengyel és egy amerikai, valamint három határon túli magyar színházi produkció képviseli a kuriózumot.
Az idei versenyprogram egy fiatal író, Németh Ákos válogatása alapján állt össze. A lista, mint kiderült, nem kevés vihart kavart, mert Németh felvállalta, hogy nemzedéktársait, rendezőtársait hívja meg; szándéka szerint az idei egy rendezői fesztivál lesz. Mint nyilatkozta, egy palettát akart felmutatni: íme, az ő nemzedékének rendezői ezt tudják.
A rendezvény fővárosi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy nyolcszáz szereplő és több mint százhúsz millió forintos költségvetés jellemzi a nagyszabású fesztivált. Csak a versenyprogramokban kétszáznál több színészt láthatunk majd, tizenhét kamion hozza a díszleteket, és az összes előadást közel három napig tartana egyvégtében végignézni. A versenyprogram mellett íme néhány kapcsolódó érdekesség a több százból: a kiállítások közül Törőcsik Mari életműtárlatát érdemes kiemelni, a Parti Galériában színházi ékszerek lesznek láthatók, a Pécsett élő képzőművészek pedig nyitott műhelyekkel várják az érdeklődőket. Presser Gábor „Egy óra egy színházi emberrel” címmel mint színházi zeneszerző ad önálló estet, és ezúttal is zongorapárbajozik Szakcsi Lakatos Béla, Jávori Ferenc, Selmeczi György és Darvas Ferenc. A díjkiosztó gálaestre június 14-én, szombaton 21 órától kerül sor. 
Bővebb információ kapható a internetes címen vagy telefonon: 06(72)512-660/653 m. (A. Á.)