Vissza a tartalomjegyzékhez


Repeta Horvátországból

Kedves Tomi! Ha nem ígértem volna meg néhány napja, akkor is írtam volna még neked Isztriáról, annyi szépet láthat itt az ember. Éppen hogy lecuccoltunk a (módfelett kulturált) szállodában Umagban, a lábunk máris vitt tovább. Mit nekünk még egy-két óra kocsikázás? Az utat Rovinj felé vettük, ami Umagtól, sacc per kábé 50 kilométerre van. Az út végig az Adria partján visz. Sőt, az egyik falucska után a szerpentin belemegy a tengerbe. Nem gurítok, szó szerint így van: több percen át egy, az oda-vissza forgalomnak épphogy elegendő szélességű töltés tetején visz a műút. „Ha már kaland…” alapon néhány mérföld után letértünk a térképen vastag sárga vonallal jelzett útpályáról, és uzsgyi, be egy öbölben fekvő villanegyedbe.

Gyalogra vesszük a tempót. Pazar pálmakertek, keménylevelűekből kialakított kétméteres élősövény-kerítésekkel, amelyeknek köszönhetően az utcácskák romantikus labirintussá válnak. A kertekben ezernyi mediterrán növénycsoda (ugyanennyi illattal), amelyeket ültetőik vélhetően nem versengésből vagy hivalkodásból plántáltak, egyszerűen errefelé ilyen a választék, nem tehetnek róla. A lapos tetős vityillóktól masszív kőlépcső visz a tengerhez. Óriási tengerjáró tankerek egyensúlyoznak a horizonton, mint a gyerekrajzok vitorlásai a kék zsírkrétával meghúzott hullámos vonalon. Még egy nagy szippantás a sós tengeri levegőből, és az embernek egy kicsit a szíve is kitágul. Pát intünk az öbölnek, irány Porec.
Porecban ma ugyanazokon az utcákon sétálhatsz, ahol Augustus légiósai is grasszáltak. Ezeket a félsziget formájú tengerparti városkákat ugyanis a Krisztus előtti első században alapították a rómaiak. A tíz-tizenöt utcából álló városokat három égtáj felől a tenger, a szárazföld felől pedig fal védte. Helyszűke miatt felfelé, egymás hegyére-hátára építkeztek, utcának már alig maradt hely, ezért a házfalak közötti legszélesebb közlekedő is csak két méter széles. Ha pedig még nem voltál Velencében (vagy már voltál és visszavágysz), és szeretnél úgy megérkezni, ahogy évszázadokon át a királyok, vagyis a tenger felől, akkor a Porecból mindennap induló közvetlen járattal két óra alatt áthajókázhatsz oda.
Következő úti célunk a híres fjord. Ha megnézel egy Adria-térképet, az Isztriai-félsziget tengerpartján az egyetlen folytonossági hiányosság ez a fjord. Az itt jellegzetesen zöld színű tenger több kilométerre nyúlik be a szárazföldbe. Bámészkodásunkat nemcsak megzavarja, hanem kóstolóval ki is egészíti a házi készítésű kecskesajtjain borsos áron túladni akaró, helyi illetőségű bácsika. Egész jól tud már „turistául”. Pechére az általa ismert valamennyi nyelven tudunk tiltakozni.
Irány Rovinj és Pula. A néhány száz éve még szigetként „üzemelő” Rovinj fiatalabb szomszédainál, „csak” ezerötszáz éves. Az antik fílingbe azért itt is érdemes bekapcsolódni. A világ hatodik legnagyobb, de a legjobb állapotban fennmaradt amfiteátruma innen már csak egy hajításra van. A pulai nagycirkuszban, amelyet még Vespasianus építtetett, huszonhárom-ezren tombolhattak hajdanán. Hamisítatlan római nagyváros volt ez több színházzal, templommal és egy tekintélyes városfallal, amelyen keresztül anno tíz kapu vezetett. Augustus temploma, a kisebbik színház és három kapu még most is áll. Lebilincselő közelségbe jön itt a történelem, és az ember egy időre Pál apostol kortársának érezheti magát, aki ha erre vetődött volna hajdanán, biztos, hogy a Via Flavián sétált volna el Rómába. 
Hát ennyi dióhéjban. Ha hazaértem, nem bánom, meghívhatsz egy fényképes élménybeszámolóra! Ezek után, gondolom, nem kérdés számodra, idén hova menj nyaralni. Üdvözöl: Pisti.

PRO FAMILY TRAVEL
1074 Budapest, Dob u. 31. 
Tel.: 413-6325, 413-6937
Fax: 413-6324 

(A kedvezményes árak mellé a Hetek olvasóinak 10 százalék további kedvezmény.)