Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Két és fél éves forgalmi rekord a BÉT-en

Az elmúlt kereskedési napok során jelentős erősödést könyvelhettek el a részvénypiacok. Úgy látszik, az iraki háború okozta bizonytalanság lassan végleg elmúlik a befektetők emlékezetéből. Amerikában több kedvező makroadat is napvilágot látott, a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya a vártnál lényegesen nagyobb mértékben emelkedett, az első negyedéves GDP-növekedést 1,6-ról 1,9 százalékra módosították, és a bizalmi indexek is emelkedést mutattak. A hét második felében a dollár is erősödött valamelyest, amelynek az európai piacok örültek.

A BUX idei forgalmi csúcsot is döntött a héten, a májusi összforgalom pedig 2000 decembere óta nem látott magasságba szökött. Az index 2,6 százalékos erősödés után 8369 ponton zárt.
Jelentős emelkedést mutattak a gyógyszergyártó cégek, a dollár erősödése jót tett mind az Egis, mind a Richter árfolyamának. Utóbbi épp a múlt héten jelentette be, hogy a gyenge dollár miatt 1,2 milliárd forinttal lefelé módosítja második negyedéves eredménytervét. A blue chipek között szárnyalt még a Matáv is, bőven 900 forint felett is forgott a héten, de a keddi korrekció után is megtartott közel 3,5 százalékot az emelkedésből. A második vonalban közel 10 százalékkal erősödött a Graphisoft, a cég újabb együttműködési megállapodást kötött a Hewlett Packarddal - a kivezetési pletykákat viszont a cég vezetősége cáfolta. Közel 12 százalékkal csökkent a Brau árfolyama az utóbbi idők szárnyalásának korrekciójaként, a Zwack 9,5 százalékos esése pedig az osztalékszelvény „elvesztésének” tulajdonítható.