Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Zöld sasfészek

Letartóztatott drukkerek, eligazoló, válogatottságukat lemondó játékosok, értékelő-fogadkozó futballvezetők, politikusok - körülbelül ez a mérlege a Borsodi Liga bajnoki címét eldöntő, botrányos FTC-Debrecen találkozó óta eltelt egy hétnek. A honi labdarúgás eddigi legnagyobb botrányának elsőszámú vesztese a Ferencváros: nem elég, hogy a bajnoki címmel együtt elestek a BL-szerepléssel (gyenge-közepes teljesítmény esetén járó) többszáz milliós bevételtől, a klub hírneve, reklámértéke is jócskán amortizálódott, ráadásul több meghatározó játékosuk távozik a klubtól. Az eset óta többen felvetették - lapunknak nyilatkozó szakemberekhez hasonlóan -, hogy múlt hét pénteken a stadionokban régóta jelenlévő, ám eltűrt újnácizmus tetőzött az Üllői úton.


Szurkolók a mérkőzés után bántalmazzák Kriston Attilát (FTC), aki a megtámadott debreceni játékosok segítségére sietett Fotó: MTI

A Ferencváros-Debrecen (0-0) „összecsapás” egyetlen „eredményes” támadását nem a focisták, hanem a kudarc miatt csalódott, megvadult fradisták vezették - minden és mindenki ellen, akit és amit csak értek. Helybenhagyták az ellenfél vezetőedzőjét, Szentes Lázárt, csakúgy, mint saját csatárukat, Tököli Attilát, de másoknak is kijutott egy-egy pofon vagy rúgás; a legszerencsésebbek azok a játékosok voltak, akik egyből besiettek az öltözőbe. A zöld-fehér „drukkerek” egymillió forint kárt okoztak a stadionon belül, de a kemény, masszív zsidózással kísért attak az utcán is folytatódott: reklámtáblát gyújtottak fel, a kiérkező tűzoltókat nem engedték kiszállni autóikból, fotósokat, operatőröket vertek meg. Az eseményeket követő rendőrségi vizsgálat egyértelműen az FTC felelősségét állapította meg az ügyben. Szeiler József, az FTC Rt. vezérigazgatója részben elismerte ezt, mondván, hiba volt részükről a szurkolókat beengedni a pályára. Védekezésként elmondta, hogy a meccs hangulatát látva előre nem gondolták, hogy tömegverekedés lesz, majd hozzátette: utólag már úgy látja, amennyiben a Fradi nyer, a szurkolók akkor is randalíroztak volna. Az igazgató szerint a történtekért egy 50-100 fős réteg volt felelős. A klub közleményében ezzel kapcsolatban a következő olvasható: „A lefújást követő brutális jelenetek után tapasztalható volt, hogy egy jól behatárolható kör szélsőséges politikai tüntetésre próbálta felhasználni a Ferencváros rendezvényét. (…) Azok, akik fajgyűlölő rigmusokat kiabálnak, tiltott önkényuralmi jelképeket viselnek és hirdetnek, bűncselekményeket követnek el. Nem engedhetjük meg, hogy ezek az emberek továbbra is büntetlenül garázdálkodhassanak a stadionokban, és a sporteseményeket szélsőséges politikai eszméik terjesztésére, hirdetésére használják fel úgy, hogy közben a Ferencváros neve mögé bújva lejáratják a magyar labdarúgást és az országot.” Szeiler szerint a hasonló tömegverekedések megelőzéséhez a jogszabályi háttér módosítására, videokamerás rendszer létrehozására lenne szükség, valamint arra, hogy a rendőrség hivatalból, a központi költségvetés terhére biztosítsa a mérkőzéseket. Az igazgató szerint ugyanis a Fradi azért nem kért rendőrségi biztosítást, mert az túl sokba kerül, és egyáltalán nem hatékony, mivel a klubot akkor is elmarasztalták, amikor rendőrök vigyázták a rendet. Szeiler megállapítása meglehetősen sommás, lapunknak nyilatkozó szakértők szerint azonban a kép ennél összetettebb. 
„A Fradinak, mint ahogy minden klubnak, két és fél éve lehetősége van arra, hogy a renitens szurkolókat akár öt évre kitiltsák a stadionokból. Számomra érthetetlen, hogy ezt az FTC eddig miért nem tette meg” - nyilatkozta lapunknak Kolláth György alkotmányjogász. A sportjogi szakértő szerint a vonatkozó törvény - bár ráférne némi módosítás - alapvetően nem rossz, inkább annak alkalmazásában vannak hiányosságok. „Az angoloktól mindent átveszünk, három alapvető dolog - a minőségi, profittermelő futball, a polgári viszonyok között szocializálódott szurkolótábor, illetve a törvénytisztelet - kivételével. Úgy gondolom, ezek nélkül az infrastruktúra, a beléptetőkapuk, a kamerarendszer nem sokat ér” - hangsúlyozta, majd hozzátette: a magyar futballban ezzel szemben „zavaros, kriminális érdekviszonyok” és „tudatlan vezetők” vannak. Mint mondja, nem érti, hogy a Fradi vezetése nem hogy nem tiltja ki az Üllői útról a botrányt okozó drukkereket, hanem még hozzá is járulnak utazásaikhoz, a játékosok fizetik a transzparenseiket, elnézőek az antiszemita, rasszista rigmusaikkal szemben. „Túl közel engedték magukhoz ezeket a személyeket, teljesen érthető, hogy ilyenkor nehéz visszakozni” - véli Kolláth. (Ezekkel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni Szeiler Józsefet, aki azonban közölte, nem kíván nyilatkozni.) A Fradi-táborban (de más csapatok szurkolói között is) rendszeresen megnyilvánuló antiszemita, újnáci megnyilvánulásokkal kapcsolatban a szakértő hangsúlyozta: ezek az esetek legalább három bűncselekmény fogalmát kimerítik, úgy mint rágalmazás, becsületsértés, közösség elleni izgatás. Szerinte az ügyészségeknek, bíróságoknak határozottabban kellene fellépniük ezen a téren. „A magyar jog nem kapitulálhat a gyűlöletbeszéddel szemben” - fogalmazott.
„Meglehetősen vegyes a Fradi szurkolótáborának összetétele, de egy biztos: nagyon nagy köztük az antiszociális, deviáns személyek »koncentrációja«. Mi is több bűnözőt, szélsőjobboldali egyént be tudunk azonosítani közülük” - mondta el lapunknak Ormossy Attila rendőrezredes, a Fradi-meccseket korábban rendszeresen biztosító IX. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője. Tapasztalataik szerint a klub tulajdonosváltása óta érezhetően megszaporodtak a nézőtéri antiszemita megnyilvánulások a zöld-fehér drukkerek között. Ennek ellenére a kapitány úgy fogalmaz: ami 
a futballpályák környékén történt az elmúlt években, az társadalmi jelenség, amelynek a megoldását nem fair a rendőrségen számonkérni. Az ezredes szerint a Fradi-tábor kordában tartása „veszélyes üzem” - és nem mellékesen nagyon drága. Egy mérkőzéshez több száz rendőr szükséges, köztük lovasok, kutyások, ezenkívül vízágyút kell biztosítaniuk, ami a kapitány közlése szerint - ellentétben a sajtóban megjelent 4-5 millióval - akár nyolcmillió forintba is belekerülhet. A sporttörvény szerint a háromezret meghaladó nézőszám esetén a sportesemény szervezőinek kell finanszírozniuk a rendőrségi közreműködést. A Fradi vezetői szerint ez túl nagy összeg, ráadásul a rendőrség sem tudta mindig garantálni a biztonságot. Ormossy ezredes szerint hiba lenne a központi költségvetésből, vagyis minden adófizető pénzéből finanszírozni egy alapvetően profittermelő üzletágat. A rendőrség hatékonyságával kapcsolatban pedig megjegyezte, sokszor a szervezők által elkövetett mulasztásokat róják fel nekik. Szerinte a klub részéről óriási hiba volt beengedni a pályára a szurkolókat. „Aki csak egy kicsit is foglalkozott pszichológiával, tudja: egy ilyen szituációban elég néhány antiszociális egyén, hogy beinduljon a láncreakció, és elszabaduljon a pokol. Nem véletlen, hogy Angliában, ha egy szurkoló beteszi a lábát a pályára, 500 fontos bírságra vagy elzárásra ítélik” - magyarázta az ezredes, aki a megoldást a szurkolói kártya bevezetésében, vagyis a drukkerek anonimitásának megszüntetésében látja. A nézőtéren rendszeresen tapasztalható szélsőséges megnyilvánulások kapcsán adódik a kérdés: a rendőrségnek hivatalból el kellene ezekkel szemben járnia, miért nem történik hát semmi? Ormossy Attila erre azt mondja: ezekben az esetekben nagyon nehéz a bizonyítás, ráadásul az ügyészség részéről nem éreznek ezen a téren határozottságot.
A botrány utóhatásait még igen nehéz felmérni. Biztosnak látszik: Tököli Attila mellett Kriston Attila és Dragóner Attila is eligazol a Fraditól, a Debrecen elleni mérkőzésen minősíthetetlenül viselkedő Jovicot pedig várhatóan az MTK-hoz „száműzik”. Az FTC nagynevű szponzorai (Westel, MKB, Dreher) - nyilatkozataik szerint - nem tervezik támogatásuk megszüntetését, a Fradi reklámértéke azonban érzékelhetően nagyot zuhant. (Várszegi Gábor, a Fotex igazgatója lapunk megjelenésének idején nyilatkozik az ügyről a sajtónak.) A bíróság gyorsított eljárás keretében rendzavarásért hat szurkolót ítélt el (15-40 napig tartó elzárással és pénzbüntetéssel sújtva őket), a rendőrség pedig további hármat előzetes letartóztatásba helyezett. Emellett szakértők bevonásával bizottság alakult, hogy a stadionokban elharapódzó erőszak megfékezésére javaslatokat készítsen a kormány számára. Csak halk megjegyzésként: 2001 márciusától a mostani esetig tizenkilenc hasonló - ha nem is ilyen súlyú -, futballmérkőzésekhez kapcsolódó rendbontás történt, és bár ezeket rendre elszántságot tükröző nyilatkozatok kísérték a klubok, illetve a szakma prominensei részéről, a gyakorlatban semmi nem változott. Most fog?