Vissza a tartalomjegyzékhez

Király Sándor
Bemutatjuk az új Suzuki Ignist

Befejeződött a magyar „népautó”, a Suzuki Swift gyártása, amely a hazai személygépjármű-parkból majd 8 százalékos részesedéssel büszkélkedhet. A hiányosságai ellenére megbízható és olcsó kisautó, amely hat éven keresztül vezette az itthoni eladási listákat, bizony jócskán megérett a típusváltásra.

A Suzuki országos nyílt napján, egy gyönyörű májusi hétvégén a Suzuki Rómaihoz voltam hivatalos, az új Ignis bemutatójára.
Ha röviden kellene jellemeznem a Swiftet leváltó Ignist, elegendő lenne négy szó: erősebb, biztonságosabb, tágasabb és drágább. A modell induló ára 2 millió 350 ezer forint, de ettől kezdve el lehet felejteni a Suzuki fapados imázsát. A Wagon R+ modellel közös padlólemezre épült Ignis 17 centiméteres szabad hasmagassága szinte a terepjárókat idézi. Utastere jóval komfortosabb lett, megnövelték a sokat kritizált, combfárasztó ülőlapok hoszszát és a hátsó lábteret is. A csomagtér alaphelyzetben 236 literes, lehajtott hátsó ülésekkel kevéssel meghaladja az egy köbmétert, a 955 kg önsúlyú Ignis teherbírása 515 kg. Szemrevaló a műszerfal, a sportosan fehér számlapú kilométer- és fordulatszámmérő éjszakai vörös háttérvilágítást kapott. A középen található információs pult jelzi a fogyasztást, a hőmérsékletet és a négy hangszórós rádió által közölt adatokat. 
A legnagyobb változás a motortérben történt, az 1,3 literes, változó szelepvezérlésű motorból - amely már most teljesíti az Euro 4 normát - 93 lóerőt hoztak ki! Az Ignis végsebessége ugyan csak 160 km/h, de a 11,1 mp-es gyorsulás kiemelkedik a középmezőnyből. Gyári adatok szerint a városi fogyasztás 8,3, az országúti pedig 5,5 liter körül alakul.

Annak, aki ezt is sokallja, érdemes őszig várni, ekkor ugyanis két új motort is beépítenek az Esztergomban gyártott Ignisbe. Az 1,5 literes benzinesről még nincs sok információnk, csak annyi, hogy kizárólag ezzel rendelhető majd négyfokozatú, tanulékony automata váltó. Annál izgalmasabb lesz a Fiat által kifejlesztett, 1,25 literes közös nyomócsöves, 70 lóerős, turbódízel gyöngyszem. Ha az árát is jól kalibrálják be, bizonyára bestseller lesz a típuson belül. A Magyar Suzuki Rt. szép reményeket táplál az Ignis értékesítésével kapcsolatban. Ehhez bizonyára hozzájárul a viszonylag gazdag alapfelszereltség: két első légzsák, öt darab hárompontos biztonsági öv, öt fejtámlával - ebből a két első az ostorcsapásos nyaksérülések ellen is véd -, baleset esetén kiakadó pedálsor, elektromos szervokormány, biztonsági zárhenger, és indításgátló.
Az extralistán is barátságos árakat találunk, többek között blokkolásgátlót 50 ezerért, könnyűfém keréktárcsákat 60 ezerért és légkondicionálót 200 ezer forintért. Az Ignis hazai sikerét még egy dolog befolyásolhatja, mégpedig a nem kevés számú Suzuki-tulajdonos márkahűsége.