Vissza a tartalomjegyzékhez


Növényi olajjal működő busz

Főiskolai hallgatók maroknyi csoportja sült krumpli illatú utazásban vesz részt, ugyanis elhatározták, hogy használt sütőolajjal működő busszal utaznak át az Egyesült Államokon. Hogy miért jó az ötlet? Például azért, mert a fiatalok nem fognak vitatkozni azon, ki fizessen a busz működéséhez az elhasznált olajért. Másrészről, az amúgy kidobásra kerülő, kávéházakban és gyorséttermekben elhasznált olaj újrafelhasználásra kerül. A hallgatók utazási szenvedélyüket környezetvédelmi figyelemfelhívó akciónak is szánják, mivel a növényi olaj gépjárműben való használata sokkal kevesebb szennyező anyag kibocsátásával jár, mint a dízelolajé.

Thomas Hand, a program egyik szervezője, nem régen sajátította el, hogyan lehet átalakítani a dízelolajos motorok működését növényi olajjal való működésre. „Olyan energiaforrás van birtokunkban, ami az Egyesült Államokban elérhető, és ráadásul ingyen. Nem beszélve arról, hogy legalább újrafelhasználásra kerül a használt olaj, ahelyett hogy kidobnánk” - nyilatkozta. Egyébként van már előzménye a növényi olajjal működő autóknak. Egy lelkes aktivista, Joshua Tickell körülbelül 25 ezer mérföldet utazott „vegetáriánus furgon USA” feliratú kisbuszával az 1990-es években.

A hallgatók nemrégen indultak el a campusból, és június 11-e körülre tervezik megérkezésüket a célállomásra, a dél-karolinai Conwaybe. Közel sem nevezhetjük gyorsasági versenynek az útjukat, mivel a busz csak 55 km/óra sebességel megy. Hogy honnan lehet őket felismerni? Egy kicsit mindig olyan szaga van a járműnek útközben, mint amit az olajban sütöttek, egyszer hagyma, egyszer krumpli… Tehát vigyázat, nem biztos, hogy ha olajszagot érzünk, akkor feltétlenül csak gyorsétterem lehet a közelben! (AP)