Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Bukás a kispesti vesszőfutás vége

Az, hogy melyik csapat nyeri idén a bajnokságot, csak a lapzártánk után lejátszott utolsó fordulóban derül ki. Eldőlt viszont, hogy a korábban kiesett Dunaferr mellett a Kispest-Honvéd is elbúcsúzott az első osztálytól. Az 1916 óta mindig a legjobbak között szereplő Kispest az ötvenes évektől a Honvédelmi Minisztérium csapataként, Budapest Honvéd néven szerzett tizenhárom bajnoki címet, és ötször nyerte meg a hazai kupasorozatot.


ZTE-Kispest 3-1. A sorsdöntő mérkőzés, bár a kiesés nem ezen a meccsen múlott Foto: MTI

A rendszerváltás után önállóvá váló Honvéd megfelelő háttér nélkül már nem volt képes a korábbi sikerek megismétlésére. Bár a csapat az évek során megélt egy-két tulajdonosváltást, a klub anyagi helyzete egyre rosszabb lett. 
Az idei kiírásban már újra a kiesőjelöltek közé várták a szakemberek a nagy múltú alakulatot. A katasztrofális pénztelenség miatt nyáron sokáig az is kérdéses volt, elindul-e a bajnokságon a Kispest, amely a harmadik fordulóban kiesőhelyre került, s szinte végig ott is maradt. 
A trénerek sora váltotta egymást az eltelt idő alatt. A munkát Fitos József kezdte el, aki nem rendelkezett megfelelő edzői képesítéssel, és rövid, kudarcokban gazdag időszak után távozott. A játékosok hozzáállásában látta a problémát, melyet már nem volt képes megoldani. 
Jött Ioan Patrascu, őt Szurgent Lajos követte. Szurgent már nyilatkozataiban sürgette az új játékosok igazolását, és hangsúlyozta a minőségi vételek fontosságát. Utódja, Őze Tibor megkapta a régóta várt vérfrissítést. Az új Kispest-tulajdonos az egykori MLSZ-elnök Kovács Attila, aki maga nem pénzzel, hanem tudásával támogatta a Kispestet, a pénztelenség ellenére is 13 játékossal, köztük több egykori válogatottal erősítette meg a gárdát.
„Az élvonalbeli tagság megtartása mellett egyébként nagy célunk a közönség visszacsalogatása a Bozsik-stadionba. Amennyiben mindkettő sikerül, elkezdődhet egy szebb jövő a kispesti futballban, s örülnék, ha ennek én is részese lehetnék” - nyilatkozta székfoglalójában Őze Tibor. 
A magyar labdarúgás történetében a Kispest az első klub, amely nyilvánosságra hozta összes játékosának keresetét. A legjobb alapfizetéssel Bárányos Zsolt rendelkezett, az irányító havonta 750 ezer forint plusz áfát tehetett zsebre. A következő idénytől hatan euróban jutnak hozzá a pénzükhöz.
„A Kispest-Honvéd, ahogy az ország is, Európához kíván csatlakozni, ezért mindenkinek felajánlottam, hogy euróban kapja meg a fizetését, s örömmel vettem tudomásul, többen éltek a lehetőséggel” 
- nyilatkozta Kovács Attila társtulajdonos.
A gyenge eredmények után Őze is vehette kalapját. A finisre, bár sokan biztosra vették Détári Lajos kinevezését, az a Duró József kapta kezébe az együttes irányítását, aki szintén nem rendelkezik megfelelő minősítéssel, és csodát már ő sem tehetett. Nem segítette a csapat szereplését a felreppent bundaügy sem. 
Duró a Nemzeti Sport hasábjain kifejtette azt is: ha továbbra is őt bízzák meg az edzői feladattal, akkor legalább tíz játékost elküld, mert sokak teljesítménye óriási csalódást jelentett neki. Tervei között szerepel a klub több egykori játékosának visszacsalogatása, akik győzelemre vezethetik a jövő csapatát. 
A következő idényt biztos, hogy a második vonalban kezdi a Kispest. „Semmiféle olyan eszközzel nem kívánunk élni, ami esetleg meghosszabbítaná az első osztályú tagságunkat - jelentette ki Kiss Zsolt, a kft. egyik tulajdonosa a Nemzeti Sportnak. - Elfogadjuk a pályán elért eredményeket, azok alapján pedig sajnos kiesett a Kispest. Így a csapat ősszel az NB I B-ben indul majd, ott viszont mindenképpen elindul.”
A Kiss Zsolt, Kovács Attila és Piero Pini tulajdonosi hármas továbbra is marad, és feladatuknak tekintik, hogy a Honvédot újra az élvonalba vezessék. A labdarúgók java részének lejár a szerződése, több játékosra pedig kritikán aluli teljesítményük miatt a vezetők nem tartanak igényt. Az azonnali visszakerülésre kevés az esély, de remélhetőleg rövidesen megint első osztályú lehet a Kispest, és nem jut a ötödosztályba tartó Vasas sorsára.