Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
A Milan nyerte a Bajnokok Ligáját

Hatalmas várakozás előzte meg az év futballmérkőzését. A manchesteri Old Trafford stadion befogadóképességének huszonötszöröse is kevés lett volna a Milan-Juventus BL-döntő lebonyolításához, a találkozóra ugyanis egymillió jegyigénylés érkezett. A meccs nem volt csúcs, sőt kifejezetten gyenge, büntetőkkel a Milan nyert.


A Milan játékosai kezükben a trófeával. Kibekkelték Fotó: Reuters

A csapatok, ahogy várható is volt, nagy iramban, de óvatosan kezdték a mérkőzést. Az első helyzet a harmadik percben a Milan előtt adódott. A grúz Kaladze balról beadott, Sevcsenko elől a rutinos Montero mentett szögletre. A nyolcadik percben szintén Montero mentett a büntetőterületen belül Sevcsenko elől. Aztán a kilencedik percben úgy tűnt, vezet a Milan! Inzaghi (akiről Ferguson úgy nyilatkozott, lesen született) tört kapura, mentettek előle, ám a kipattanó labda Sevcsenko elé került, aki a kapuba lőtt. A hatalmas örömnek hamar vége szakadt, a partjelző „beintése” nyomán Markus Merk érvénytelenítette a találatot, a lövés pillanatában Rui Costa valóban lesről zavarta Buffon kapust. A Juve erejéből csak egy gyenge Trezeguet-fejesre futotta a tizedik percben. A kezdés tehát a milánóiaknak sikerült jobban.
A tizenhetedik percben jobbról érkezett a labda, Inzaghi csukafejesét Buffon ütötte ki bravúrral. Ezek után főleg a középpályán folyt a játék, a Juventus továbbra sem veszélyeztette Dida kapuját. Egészen a huszonnyolcadik percig! Ekkor Zambrotta passzolt Del Pieróhoz, Alex célba vette a Milan kapuját, középről leadott lövése alig ment el a kapu felett. Ennek ellenére érezhető volt: nagyon hiányzik a Juventusból az eltiltott cseh „kismedve”, azaz Pavel Nedved. 
Tovább veszélyeztetett a Milan! A 38. percben Rui Costa tisztán kapta a labdát Pirlótól, majd tizenhét méterről centikkel lőtt a kapu mellé. A Juve első veszélyes kapura lövésére negyvenhárom percet kellett várni: Del Piero lőtt éles szögből, de Dida résen volt. Ezután a Juve támadói flippert rendeztek a Milan tizenhatosán belül, de egy kontratámadásból a Milan előtt is adódott egy lehetőség. Az első félidőben a Milan veszélyesebben játszott, de a játékrész végére a Juventus is összekapta magát. Igazi olasz játékot láthatott a publikum: nagy taktikai harcot, egy-két nagy helyzettel. Gól azonban nem született.
A fordulás után a Juve kis híján gólt szerzett. A frissen beállt Conte a felső kapufára fejelt, remek kezdése volt ez a második félidőnek! Ám a folyatásban ismét a biztonságra helyezte a hangsúlyt a két csapat, így kevés helyzetet láthattak a szurkolók. A hatvanadik percben Maldini is bemutatott egy csukafejest, alig kerülte el Buffon kapuját. A 74. percben Conte emelt Dida kapuja fölé. Ezután nem igazán történt semmi érdemleges a pályán. És a rendes játékidőnek is vége lett! A hoszszabbításban nem voltak igazi helyzetek. Tacchinardi és Del Piero távolról próbálkozott, de ez nem okozott gondot Didának. A végén még Del Piero próbálkozott lövéssel, Inzaghi elől Thuram mentett, az unalom után jöttek a büntetők!
Trezeguet rontott, Serginho tökéletesen lőtt. Birindelli egalizálta az állást, Seedorf lövését Buffon repülve hárította. Zalayeta hanyagul lőtt, Dida könnyen védte; Kaladze is rontott, Montero is. Nesta magabiztosan helyezett a sarokba, Del Piero is elküldte a kapust a másik oldalra, így Sevcsenko lábában volt a döntés. Az ukrán csatár hidegvérű ítéletvégrehajtónak bizonyult, így a Milan megnyerte a Bajnokok Ligáját.
A büntetők, akárcsak a mérkőzés nagy része, gyatrára sikerültek. A Milan többet veszélyeztetett, így ha szerencsésen is, de megérdemelten hódította el a legnevesebb európai kupát. Clarence Seedorf az Ajax, és a Real Madrid után a Milannal is megnyerte a BL-t. A Juventus nem tudta megfelelően pótolni az eltiltott Pavel Nedvedet, így a döntőben nyújtott játékukkal csalódást okoztak.


Milan-Juventus 0-0 (0-0) 
tizenegyesekkel: 3-2

Old Trafford, 75 000 néző vezette: Merk (német) 

Milan: 
Dida

Juventus: 
Buffon

Costacurta 
(Roque Junior, 65.), 
Nesta, 
Maldini, 
Kaladze

Thuram, 
Ferrara, 
Tudor 
(Birindelli, 42.), 
Montero 

Gattuso, 
Pirlo 
(Serginho, 73.), 
Rui Costa 
(Ambrosini, 87.), 
 

Camoranesi 
(Conte, 46.), 
Tacchinardi, 
Zambrotta, 
Davids 
(Zalayeta, 65.) 

Seedorf
Sevcsenko, 
Inzaghi.
Trezeguet, 
Del Piero.