Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Ködös tragédia

Állami dísztemetésben részesül az a hatvankét spanyol katona, akik a lezuhant ukrán chartergépen vesztették életüket a hét elején. Az afganisztáni szolgálatból hazatérő békefenntartó katonák egy Jak-42 típusú gépen utaztak. A katonákon kívül életét vesztette a gép tizenhárom fős személyzete is, köztük egy ukrán és egy belorusz személy.


János Károly a spanyol katonák búcsúztatásán Fotó: AP

János Károly király is részt vesz a hétfőn lezuhant spanyol katonák temetésén, Jose Maria Aznar miniszterelnökkel és több kormánytisztviselővel együtt. 
Az elmúlt napokban a spanyol média élesen kritizálta a kormányt, amiért olcsó megoldásként az ukrán gépen szállította volna az afganisztáni békefenntartó szolgálatból hazatérő katonákat. A kormány egyelőre tagadja, hogy takarékossági okokból választotta volna a Jakovlev-42 típusú, 1995-ben készült gépet, amely egyébként a balesetig megbízhatóan repült, és összesen százharminc ország békefenntartóit szállította.
A spanyol állami rádiónak adott interjújában Federico Trillo hadügyminiszter elmondta: megtalálták a repülőgép egyik fekete dobozát. 
A vizsgálatok továbbra is azt látszanak bizonyítani, hogy a katasztrófát a rossz idő okozta. Trillo elmondása szerint a gép pilótája két alkalommal kísérelt meg kényszerleszállást Észak-Kelet-Törökország fölött, mielőtt a sűrű ködben egy hegyoldalnak ütközött. A baleset a törökországi Macka városától mintegy 40 kilométerre északra történt. 


Életben maradtak

Csodával határos módon senki nem sérült meg azon a Larnacából Manchesterbe tartó gépen, amely viharba keveredett hétfőn. Az utasok leírása szerint a heves jégesőbe került gépen az utasok többször is kirepültek üléseikből, és szinte a mennyezethez tapadtak, míg mások a földre estek. Egy fiatalasszony a hullámvasúthoz hasonlította az élményt, amikor a gép hirtelen süllyedése miatt kilökődött a székből. Az utasok elmondása szerint a gépet kívülről verő jég hangja géppuskaropogáshoz hasonlított.
A heves jégeső súlyos sérüléseket okozott a gép külsején, ez azonban szerencsére nem befolyásolta az operációs rendszer működését. A British Midland Airways pilótája kis idő múlva visszanyerte a gép fölötti kontrollt, és a gép szerencsésen földet ért eredeti úticélján, Manchesterben. A gép orrát egy futball-labda nagyságú jégdarab roncsolta össze. Az Airbus-321 utasai közül mindenki életben maradt, sőt mindannyian komolyabb sérülés nélkül érkeztek haza a ciprusi nyaralásról.