Vissza a tartalomjegyzékhez


Vizsgaidőszak I.

Péntek esti sajtóklub Debreczeni József műsorvezetővel, vendégek: Gergely András történész, Kiszely Zoltán politológus és Balázsi Tibor publicista, médiaszakértő. Téma: a kormány első éve.

Műsorvezető: Mostanában a kormányértékelések szezonja van, hiszen egy éve lépett hivatalba a Medgyessy-kormány. A kormány politikailag sikeresnek tűnik, a miniszterelnök, aki egy éve van hivatalban, minden korábbi rekordot megdöntve a népszerűségi lista harmadik helyén áll. Az MSZP is a biztos pártválasztók 53 százalékának a támogatását bírja. A Fidesz, a legnagyobb ellenzéki párt ezzel szemben a 39 százalékát. Mi ennek a magyarázata a teljesítményen kívül?
Gergely András: Az, hogy egy jóindulatú médiatámogatás van, amely elsősorban a miniszterelnököt részesíti kitüntetett figyelemben. A tizenöt kormánytag bemutatása is kedvező, elképesztő, hogy szinte mindegyikőjük hozza az ötvenszázalékos népszerűséget. 
Mv.: A Horn-kormány elfogadottsága egy év elteltével jóval rosszabb volt, mint most a Medgyessy-kormányé.
Balázs Tibor: Tegyük hozzá azt is, hogy bár a sajtó akkoriban folyamatosan utálta az MDF-kormányt, de mégsem volt olyan hisztérikus a légkör. Most pedig egy abszolút hisztérikus választási kampány után vagyunk, ami máig érződik a médián. 
Mv.: A sikeresség másik mutatója, hogy az önkormányzati választásokon a baloldal olyan győzelmet aratott, amire korábban egyetlen kormánypárt se volt képes. Ráadásul volt egy nagyon súlyos támadássorozat a Medgyessy-kormány, különösen a kormányfő ellen az ügynökmúltja miatt, de ebből is sikeresen jött ki politikailag.
Balázs Tibor: Ebben a kormányzati eredményben az ellenzéki politika kontraproduktivitása is jócskán benne van sajnos. A választások után az ellenzék mintha arra készült volna, hogy néhány hónap, és meg fog bukni a kormány. Amikor ez nem jött be, szerintem zavarodottság volt tetten érhető a Fidesz politikájában, hónapokig önmagukat keresték, tehát igazából nem volt egy hatékony és folyamatos kormánykritika az ellenzék részéről. 
Gergely András: Illetve a kormány ügyesen manőverezett, nem volt konfrontatív, a Keller szerencsétlenkedett ezekkel az ügyekkel, de végül is nem hozott ki sokat belőlük. A miniszterelnök pedig jött ezekkel az állandóan békítő, egyszerű szövegekkel, hogy most már mindenki végzi a dolgát, utazik a villamoson, és felveszi a nyugdíjat.
Mv.: Az ellenzék meg közben folytatta a választási kampányt, vagy legalábbis azt a konfrontatív hangot ütötte meg, pontosabban a Fidesz, mert az MDF mérsékeltebbnek tűnt ebben az időben.
Kiszely Zoltán: Eddig a megoszt-egyesít ellentétpár uralta a politikai napirendet, a Fidesznek jutott a társadalom megosztása, ilyen szerencsétlen hasonlatok is elhangoztak, hogy „két Magyarország”, míg a Medgyessy-kormány volt az, amelyik egyesítette a nemzetet. Én annyiban látok változást, hogy az ad-többet ad ellentétpár kezd feljönni, részben a Fidesz kommunikációja tükrében. Most úgy tűnik, hogy arról lesz a vita, ki ígér többet. Olyan kérdések uralják a napirendet, mint a lakáshitelezés, a gázáremelés, ami az emberek mindennapjait érinti. 
Mv.: Azt hiszem, nem szabad elfeledkezni a befogadó oldalról, tudniillik egyre inkább úgy tűnik, hogy nem a kormány teljesítménye a fő oka ennek az elfogadottságnak, hanem legalább ennyire a társadalomnak a fogékonysága erre a fajta kommunikációra, a Kádár-kor virágkorát idéző „élni és élni hagyni” nyugodtabb hangvételre. Azért Medgyessy politikai helyzete is érdekes, hiszen először van párton kívüli miniszterelnöke az országnak. Bár a múltja alapján nyilván ő is pártbéli. Úgy tűnik azonban, hogy egyelőre semmiféle koalíciós feszültség nincsen.
Balázsi Tibor: Egy veszély fenyegetheti Medgyessy politikájának stabilitását: a gazdasági helyzet változása, illetve a társadalompolitikai helyzet rosszabbodása.
Gergely András: A jövő évi költségvetés lesz az a próba, amelyik ezt meg fogja mutatni, hogy milyen gondok vannak.
Balázsi Tibor: Nekem az a véleményem, hogy az elmúlt egy év legnagyobb hibája, hogy a nagy társadalmi rendszerek átalakítása nem kezdődött el, mert az egészségügy a jelenlegi formában tovább nem finanszírozható, a közigazgatási reform sem halasztható. 
Gergely András: Ha megszorítások jönnek, akkor az önkormányzatok összeomlanak. Tehát eladósodunk? Ha minden így megy tovább, nagyon valószínűnek tartom, hogy az EU-s parlamenti választásokat a Fidesz fogja megnyerni. 
Mv.: Lehetséges, köszönöm szépen a részvételt, a nézőknek pedig a megtisztelő figyelmet. Viszontlátásra!