Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Végre optimizmust tükröznek a bizalmi indexek

Emelkedést mutattak a világ vezető tőzsdeindexei a héten. Amerikában a régi és új lakások értékesítési adatai kedvezőbbek lettek a vártnál, a fogyasztói bizalmi index pedig féléves csúcsra emelkedett, ami tükröz némi optimizmust a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. Európában is nőtt - a várt csökkenés helyett - a német IFO bizalmi index, a mérsékeltebb emelkedés oka viszont az euró történelmi csúcsig való erősödése, ami nem tesz jót az exportőr cégek kilátásainak.

A BUX jelentős forgalom mellett esett 2,5 százalékot, igaz, az amerikai piac nyitás utáni szárnyalása már nem tudott a hazai árakba beépülni.
Az index eséséért elsősorban az OTP részvényei voltak felelősek. A bankpapírok múlt heti szárnyalását a lakáshitel-támogatási rendszer módosításáról szóló kormánydöntés törte meg, öt százalékkal csökkentve az árfolyamot. Elemzők egyébként meglehetősen vegyesen ítélik meg a döntés várható hatását a bank eredményére, a 6 milliárd forintos eredménycsökkenéstől a marginális hatásgyakorlásig széles skálán mozognak a vélemények. A bank vezetése nem csökkentette idei eredményterveit. A hét sztárpapírjának ismét a Brau bizonyult, a Heineken-ajánlat nyomán elindult spekulációs hullám következtében közel megduplázódott árfolyama az elmúlt héten, 15 515 forintig repítve a papírt. Szárnyaltak az Antenna Hungária részvényei is, különösebb hír nélkül közel 20 százalékkal ugrott meg a papír árfolyama. Megkezdődött az osztalékfizetések időszaka, a héten az áramszolgáltatók és a Matáv papírjairól került le az osztalékszelvény, a Mol kedden, a Zwack szerdán forog utoljára osztalékszelvénnyel.