Vissza a tartalomjegyzékhez


Sulinet expressz

Május 26-ától újabb kedvezményes számítógéphez jutási lehetőség nyílik meg. A Sulinet expressz új programja keretén belül a munkaügyi, az informatikai és az oktatási tárca összefogásával a kormány adókedvezményes számítástechnikai eszközvásárlásra biztosít lehetőséget pedagógusok, oktatók, jövedelemmel rendelkező egyetemi, főiskolai hallgatók, általános, illetve középiskolás diákot vagy első, nappali alapképzésben részt vevő hallgatót nevelő szülők számára.

A programban hatvanhat cég, illetve konzorcium vesz részt. Az ország mintegy ezerháromszáz pontján választhatnak a jogosultak több mint kétszázötvenféle számítógép, hetvenféle szoftver, valamint nyomtatók, kivetítők, digitális kamerák, modemek közül.
A termék árát vagy a bérlés, lízingelés költségeit ki kell fizetni, majd az adóbevallásnál jelezni kell a jogosultságot, és így évente akár hatvanezer forint is visszaigényelhető. Ehhez a számlát meg kell őrizni, mert egy esetleges ellenőrzéskor kérhetik, azonban nem kell az adóbevalláshoz csatolni. A vásárlás előtt érdemes tájékozódni a konstrukciókról: részletfizetés, bérlés vagy lízingelés esetén ugyanis akár három esztendőn keresztül is leírható az évi hatvanezer forint (feltéve, ha a jogosultság mindvégig fennáll). Ha egyszerre fizetik ki az adott eszköz árát, csak egyszer lehet élni a kedvezménnyel.
Az Oktatási Minisztérium a program beindulásával párhuzamosan egy információs vonalat is létrehozott a felmerülő kérdések, problémák gyors megoldása érdekében: 06(1)318-1318, vagy a