Vissza a tartalomjegyzékhez


Tömeges a visszérbetegség

Egy felmérés szerint a népesség húsz százalékát érintik a vénás betegségek. Elsősorban a 30-40 év feletti nők veszélyeztetettek.

A vénás betegségek kialakulásának legfontosabb tünetei a gyakori lábfájás, az elnehezült vagy éppen megduzzadt boka és lábszár, a fáradt láb, a látható visszértágulatok a lábszáron és a combon, a bőr vörösesbarna elszíneződése, a bőrgyulladás, a viszketés és az éjszakai lábgörcs. 
E panaszok különösen a 30-40 év fölötti nők körében gyakoriak. A vénás megbetegedések a felmérések szerint a népesség 20 százalékát érintik Közép-Kelet-Európában. 
A kezdetben csak kozmetikai jellegű, inkább bosszantó, mint fájdalmas tünetek megfelelő szakorvosi kezelés híján komoly visszérbetegségeket eredményezhetnek, amelyek idővel a munkaképességet és életminőséget is jelentősen befolyásolhatják. Az enyhe panaszokból az évek folyamán visszérgyulladás, visszeres vérzés, trombózis vagy lábszárfekély is kialakulhat. 
E betegségek kialakulását számos, napjaink munkaközpontú, s alapvetően mozgásszegény életmódjával szorosan összefüggő tényező segítheti elő. Komoly szerepet játszik a genetikai hajlam is, ugyanakkor a mozgás vagy sport hiánya (különösen az ülő- vagy állómunkát végzők körében), a túlsúly, a túl szoros ruhák, nem megfelelő (pl. túl magas sarkú) cipők viselése, a terhesség és a többszöri szülés, valamint a túlzott meleg (például a szauna vagy a termálfürdő) egyaránt hozzájárulhatnak kialakulásukhoz. 
E kockázati tényezők hatására idővel kitágulhatnak az elhasznált vér szállítására szolgáló vénák, aminek következtében a bennük lévő billentyűk már nem zárnak tökéletesen, és a pangó vér sejtes elemei, valamint a plazma az erek falán át a környező szövetekbe szivárog. Ekkor alakul ki a nehéz, duzzadt láb érzése. A végtag szövet közötti állományában felhalmozódhatnak a bomlástermékek, a bőr vérellátása romlik, és akár egy kisebb sérülés is elegendő lehet ahhoz, hogy kialakuljon a nehezen gyógyuló, fájdalmas lábszárfekély. 
A vénás betegségek tüneteinek kezelésére különféle kenőcsök és tabletták formájában sokféle gyógymód létezik, igen hatékonyak a természetes alapanyagú készítmények. A recept nélkül kapható gyógysze-
rek közül újdonságnak számít a Venastat kapszula, mely a vadgesztenyemag standardizált kivonatát tartalmazza, ami erősíti a vénák falát, és javítja az erek rugalmasságát.
A tüneti kezelések mellett az alábbi tanácsok megfogadásával előzheti meg, illetve enyhítheti a vénás betegségek kialakulását:
1. Munka közben lehetőleg ne tegye keresztbe a lábát! Bármennyire is nőies ez a testtartás, valójában elszorítja az ereket, és nagymértékben megnehezíti a véráramlást.
2. Gyakorta változtassa testhelyzetét, ne üljön vagy álljon hosszú ideig ugyanabban a pozícióban! Időnként keljen fel, és sétáljon egyet!
3. Ha mindenképpen egy helyben kell maradnia, próbálja mozgatni a lábát! Körözzön lábfejével előbb az óramutatóval megegyező, majd azzal ellentétes irányba! Ezután nyújtsa ki előre a lábát, és a lábujjait irányítsa előbb a mennyezet, majd a padló felé! Végezetül emelje fel a lábát a földről, és a térdét finoman hajlítsa vissza!
4. Próbáljon úgy ülni, hogy ne terhelje alsó testének teljes súlyát a combjára! Ne lógassa le a földre a lábát, inkább helyezzen alá valamilyen lábtartó alkalmatosságot! 
5. Kerülje a túl szoros ruhák viselését, mert azok elszorítják a vérkeringést!
6. Igyekezzen olyan cipőt hordani, amiben kényelmesen görbítheti a talpát! Ez aktiválja az izompumpát, és erősíti a lábizmokat.
7. Kerülje a túlzott forróságot! Reggel és este hűsítse lábait hideg vízzel, bokától felfelé haladva! A forró fürdő helyett válassza inkább a frissítő zuhanyt!
8. Étkezzen egészségesen és ügyeljen testsúlyára! A cél, hogy csökkentse az alsó végtagokra nehezedő nyomást. 
9. Pihenés közben emelje a lábait a feje fölé, s pihentesse naponta legalább tíz percig ebben a pozícióban!
10. Próbáljon sokat mozogni! Olyan sportot válasszon, amely a láb és a lábfej izmait is megdolgoztatja (pl. séta, úszás, kerékpározás)!
11. Ha szükséges, viseljen gumiharisnyát! Kérje szakorvos tanácsát a megfelelő erősségű harisnya kiválasztásában! (Boehringer Ingelheim Pharma)