Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics Gábor
Ismét leégett a Boston Celtics

Folyik a csata az aranygyűrűért. Mondhatni, eddig szinte meglepetés nélkül zajlottak a mérkőzések. Egy kivétellel. A patinás Boston Celtics, az NBA-ben legtöbb bajnoki címmel büszkélkedő csapata, húsz év után szenvedett igen csúf vereséget, és ezzel kiesett a hőn áhított elsőségért folytatott küzdelemből - összesen harmadszor verték meg őket 4:0-ra.


Eric Williams (balról) és Jason Collins csatája Fotó: Reuters

Természetesen a bostoni zöldek mindent megtettek, hogy elkerüljék a korai bukást. Igaz, a Celticset a pályáról lesöprő New Jersey Nets nem először látott ilyet. A történelmi hűség kedvéért meg kell azért jegyezni, a Nets eddig csak elszenvedte a gyalázatosnak is hívható eredményt, soha nem adta. A történet így már majdnem kerek, a kérdés: ki lesz az ellenfél a következő körben - a Detroit-Philadelphia párharc után kiderül.
Nem szorosan a rájátszás híre, de mégis elég nagy vihart kavart ahhoz, hogy még a döntők közben is fő hírré váljon. Jordan szakmai munkájára nem tart igényt eddigi csapata. Az extulajdonos-játékossztár negyven-évesen az idei szezonban vonult vissza. A fővárosiak nem jutottak be a rájátszásba, de erre még a nagy öreggel sem volt túl sok esélyük. Akkor még mindenki arra számított, Air Jordan részt vesz majd a Washington Wizards szakmai munkájában. Ha így történt volna, akkor mi is inkább a többi meccsel foglalkoznánk.
„Biztos vagyok abban, Michael mint játékos hosszan tartó, jó hatást gyakorolt minden játékosunkra, és nem férhet kétség ahhoz sem, hogy a szurkolóink különleges élményhez jutottak azáltal, hogy nálunk fejezte be pályafutását” - fogalmazott a kettejük találkozása után kiadott közleményében Abe Pollin, a Wizards hetvenkilenc esztendős főtulajdonosa. Itt következhetne a már említett „de”, csak a főnök másképp gondolta, és - legalábbis egyelőre - nem is nagyon indokolta meg, miért nem tart igényt a néhány hete visszavonult sztár vezetői munkájára úgy, mint három esztendővel ezelőtt. Az amerikai média is csak találgatja az okokat, ráadásul azt követően, hogy Jordan a találkozót megelőző napon még azt nyilatkozta, egyáltalán nem igazak az ő charlotte-i szerepvállalásáról szóló pletykák, igenis szeretne visszatérni a Wizards szakmai irányításába. 
„Vezetőként szerettem volna folytatni az elkezdett munkát, de a tulajdonosok a hátam mögött másképp döntöttek. Sokkolt a bejelentés, amelyet ráadásul senki sem magyarázott meg” - így adott hangot elkeseredettségének a Washington Wizardstól menesztett sztár. Az előzetes hírek még arról szóltak, hogy a negyven-éves szupersztár nem vállalta el a fővárosi klub által felkínált szakmai elnöki posztot, ám nyilatkozata cáfolja ezt. „Három és fél éve várakozásokkal telve érkeztem ide. Szerettem volna segédkezni egy sikeres csapat kialakításában, és azt hiszem, a tudásommal és a játék iránt érzett alázatommal sokat adtam ennek az együttesnek. Meg sem fordult a fejemben, hogy nem számítanak rám tovább.” 
Michael Jordan három és fél év utáni washingtoni búcsújának egyik lehetséges indokaként említik, hogy a kisebb megszakításokkal negyven-éves koráig kosarazó sztárnak még nincs elég vezetői tapasztalata, márpedig az idős Pollin szeretne még egyszer bajnokcsapatot tudni a keze alatt. Nem javította Jordan pozícióit az sem, hogy sokszor kritikusan nyilatkozott csapattársairól, akik ezért, még mindig tisztelik, de nem kedvelik igazán. Szintén rontotta vezetői esélyeit, hogy a Jordan embereként számon tartott Doug Collinsnak is volt konfliktusa a játékosokkal, akinek az ő távozása után valószínűleg nem a klubtól fogják folyósítani a nyugdíjat.