Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Régi fényében az AC Milan

Nyolc év vegetálás után került a legnevesebb európai kupasorozat döntőjébe az AC Milan labdarúgócsapata. A kilencvenes évek sikercsapatát olyan nagy nevek fémjelezték, mint Van Basten, Rijkaard vagy Gullit, a mai csillagok (mint például Sevcsenko, Inzaghi, esetleg Rivaldo) pedig arra készülnek, hogy 1994 után újra elhódítják a Bajnokok Ligája trófeáját. Az elődöntőben a városi rivális, az Internazionale sem állhatta útját Maldiniéknek.


A Milan és a Juve játékosai örülnek a fináléba jutásnak. Olasz derbi, először a BL-döntők történetében Fotók: Reuters 

Habár a bajnokságban igencsak leszerepelt a nyáron alaposan megerősített piros-fekete gárda, egy esetleges 
BL-győzelem bebiztosíthatná Carlo Ancelotti edzői állását a csapatnál. Az Inter-Milan BL-elődöntő tétje ugyanis nem kisebb volt: amelyik csapat veszít, annak edzője - előreláthatólag - röpül. Ugyan a Milan a két meccs alapján nem rúgott több gólt városi riválisánál, ám a szabály értelmében „idegenben” több gólt szerzett, így továbbjutott. Ebből következett: Ancelotti a fellegekbe került, Hector Cuper pedig - az olasz sajtó szerint - elkezdhet csomagolni.
A korábbi nagyszerű középpályás, Ancelotti reálisan értékelte helyzetét: „Örülök a továbbjutásunknak, másrészről viszont szomorú vagyok, mivel a sajtó szinte csak azzal foglalkozott, hogy nekem vagy kollégámnak, Hector Cupernek kell-e felállnia a kispadról. Most őt »égetik meg«, pedig mindent kihozott az Interből. Sajnos fordított esetben velem tennék ugyanezt.”
Nem csoda, hogy az Inter balszerencsés kiesése után Cupert igazi vesztesnek könyvelték el: a Mallorcával és a Valenciával három nemzetközi kupadöntőt bukott el, bajnoki címet sem nyert velük. Utóbbi csapat akkor nyerte meg a spanyol ligát, miután Cuper távozott. Az argentin trénernek azonban az Internél sem termett több babér: tavaly 45 perccel a bajnokság lefújása előtt még esélyes volt a bajnoki címre csapatával, végül elbukott, akárcsak idén, holott sokáig jelentős előnnyel állt csapata a táblázat élén. „Egyenlő játékerőt képviselt a két együttes, csak a sors igazságtalansága miatt nem jutottunk a fináléba” - vélekedett a milanói meccs után Cuper, aki saját bevallása szerint ugyanolyan szomorú, mint amikor a Valencia edzőjeként büntetőpárbajban alulmaradt a Bayern Münchennel szemben a 2001-es BL-fináléban.
Az Inter-Milan derbi után nyilatkozott Silvio Berlusconi is, aki miniszterelnöksége ellenére sem fordított hátat csapatának, a Milannak: „Nagy harc volt, én is komolyan megszenvedtem. Tudjuk, milyen a döntőben szerepelni, hiszen amióta a klubhoz kerültem, már ötödszörre értünk el oda.” A piros-feketék valóban sokat köszönhetnek Berlusconinak: 1986-ban húszmillió fontnak megfelelő összeget fektetett a klubba, és ezáltal megmentette a biztos anyagi csődtől az egyesületet. Azóta a Milan hat bajnoki címet, négy szuperkupát, három Bajnokok Ligáját, két világkupát és három európai szuperkupát nyert. Könnyen meglehet, a trófeagyűjtemény hamarosan tovább gyarapodik. Alessandro Nesta, a csapat középhátvédje ugyanis leszögezte: május 28-án megnyerik a Bajnokok Ligáját is. Paolo Maldini hatodik döntőjére készülhet, Clarence Seedorf pedig az első focista lehet, aki három különböző csapattal megnyeri a Bajnokok Ligáját (korábban az Ajaxszal és a Real Madriddal ért fel a csúcsra).