Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Halálgyár Szaud-Arábiában

A hét eleji rijádi öngyilkos merényleteknek harmincnégy különböző nemzetiségű halálos áldozata és közel kétszáz sérültje van a szaúdi belügyminisztérium jelentése szerint. A négy próbálkozásból háromszor tudták a merénylők céljukat elérni, akik külföldiek lakta lakótömböknek vezették neki robbanóanyaggal megrakott gépkocsijaikat. A precízen összehangolt akció szakértők szerint az al-Kaida terrorszervezet kézjegyét viseli magán. Az üzenet egyértelműnek tűnik a közel-keleti körútján éppen akkor Rijádba érkezett Colin Powell amerikai külügyminiszter felé: a háborúnak még közel sincs vége.


Colin Powell a rijádi merénylet helyszínén. Neki szólt az üzenet Fotó: Reuters

A hírhedt terrorszervezet feje, a szaúdi származású Oszama bin Laden éppen azért hozta létre az al-Kaidát, hogy az iszlám szent helyeit „megtisztítsa” az amerikaiak jelenlététől. A jelek szerint ehhez a céljához most közelebb került, mivel az amerikai vezetés felszólította az arab országban tartózkodó honfitársait, hogy aki teheti, távozzon. Dick Cheney alelnök szerint az Egyesült Államoknak folytatni kell a terroristák határozott üldözését. „Az egyetlen eszköz 
e veszély végleges kezelésére a megsemmisítés”-mondta Cheney egy beszédében.
A támadásokra kevéssel Colin Powell amerikai külügyminiszter Rijádba érkezése előtt, kedden virradóra került sor. A robbantások elsődleges célpontja az az épületegyüttes volt, ahol a Vinnell Corporation nevű cégnek félezer alkalmazottját szállásolták el. Ez a vállalat képezi ki a Szaúdi Nemzeti Gárda tagjait. A hét meggyilkolt amerikai ebben a luxusnegyedben lakott. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az épület hetven lakója közül ötven akkor éjszaka éppen kiképzésen vett részt. 
A másik két épületben a Szaúd-Arábiában tartózkodó, üzleti és kereskedelmi vállalkozásoknak dolgozó külföldiek laktak. Amerikaiak, britek, törökök, Fülöp-szigetekről származók és más külföldiek laktak ott, csakúgy, mint szaúdiak.
A merényletek nyomán a félelem és zűrzavar lett úrrá Rijádban. Bush amerikai elnök, a szaúdi vezetés és Powell is élesen elítélte a támadásokat. Bush szerint „az amerikai és más állampolgárok kegyetlen meggyilkolása arra emlékeztet bennünket, hogy a terrorizmus elleni háború folytatódik”. Az elnök szerint a kegyetlen gyilkosok „egyedül a gyűlöletben hisznek”. A szakértők hangsúlyozták, hogy a három támadást csaknem ugyanazzal a módszerrel hajtották végre. Mindegyik esetben egy-egy jármű hajtott oda a fényesen kivilágított épületegyüttesek bejáratához, ahol a járműben lévő fegyveresek utat törtek a bejáraton keresztül, majd egy második, robbanószerrel megrakott jármű nyomult végig mögöttük, egyenesen az épület közepéhez, ahol a lakók közül már számosan esti pihenőjükre tértek. 
Szaúd-Arábiában 35-40 ezer amerikai állampolgár él, illetve dolgozik, Rijádban mintegy harmincezer külföldi van. Nagy részük több méter magas fallal elválasztott házakban lakik, ami lehetővé teszi számukra, hogy nyugati életvitelt folytassanak anélkül, hogy az iszlám vallási rendőrség zaklatásától kellene tartaniuk.
A CIA május elsején figyelmeztette a Szaúd-Arábiában élő amerikaiakat arra, hogy nagyszabású merénylet készül ellenük. A szaúdi belügyminiszter szerint a támadók alighanem ugyanazok voltak, akiket múlt kedden egy akció során megpróbáltak elfogni, de akkor rövid tűzharc után elmenekültek a terroristák. A hatóságok nagy mennyiségű robbanóanyagot és fegyvert foglaltak le, később pedig titkos fegyver- és robbanóanyag-raktárt találtak, a hét eleji merényletek közvetlen közelében.


A dzsihád elérte az Arab-félszigetet

Az 1991-es öbölháború óta, amikor Szaúd-Arábia az Egyesült Államokkal vállvetve igyekezett az iraki csapatokat kiűzni Kuvaitból, az al-Kaida azzal vádolja a szaúdi királyi családot, hogy túl nagy befolyást enged a „hitetlen” amerikaiaknak az iszlám legszentebb helyein. Az Irak elleni támadások után az amerikai kormány bejelentette, kész erőit lecsökkenteni Szaúd-Arábiában a feszültség enyhítése érdekében. 
Időközben egy londoni kiadású arab nyelvű magazin olyan e-mail üzenetet kapott, melyben amerikai szakértők szerint egy al-Kaida-tag azzal fenyeget, hogy további támadások következhetnek. Az Al Madzsallah című, Londonban kiadott szaúdi lapnak küldött e-mailjében az Abu Mohamed al-Abladzs álnevet használó szerző figyelmeztet: „Allah Akbár! Oszama lesújtott a földön is, ezúttal Rijádban! Korábban lecsapott a tengeren és a levegőben, most pedig a szárazföldön”.
Egy másik írásában az Al Madzsallah az új al-Kaida szóvivőt idézi: „elkerülhetetlen egy Amerika elleni újabb támadás”. Tabet bin Kaisz szerint a jövőbeni küldetéseket „új csapatra” bízták a szervezeten belül, amely „nagyfokú védelmet élvez az USA titkosszolgálataival szemben”.
Bár az internetes üzenet hitelességét még nem erősítették meg, az tény, hogy az al-Kaidának sikerült az interneten terjesztett közleményei révén új gerillahadsereget mozgósítania, újra felszítva a konfrontációt az Egyesült Államokkal 
- vélekedett az AFP francia hírügynökség Jasszer al-Szirrit, az ugyancsak londoni központú Iszlám Megfigyelő Központ vezetőjét idézve.
Az elmúlt hónapokban az al-Kaidával állítólag szoros kapcsolatokat ápoló Iszlám Kutatások és Tanulmányok Központja sűrű egymásutánban publikált az interneten a gerillahadviseléssel, illetve az öngyilkos merényletekkel foglalkozó tanulmányokat. Az egyik legutóbbi, általuk közölt írás például azt taglalja, hogy az amerikai csapatok kivonása a szaúdi királyságból, ami pedig az al-Kaida egyik első számú követelése volt, nem jelent stratégiai változást, csupán az amerikaiak taktikai manővere: az egyik támaszpontról kivonulnak, a másikon azonban továbbra is ott maradnak.
A háborút bevitték tehát az arab félszigetre, mindenekelőtt pedig Szaúd-Arábiába, ahol a legtöbb olyan személyt találhatják, aki Afganisztánban kapott ideológiai, illetve katonai kiképzést - vélekedett Jasszer al-Szirri, hozzátéve, hogy a rijádi merényletek nagysága és a végrehajtás precizitása nagyfokú professzionizmusról tanúskodik.
Februárban - emlékeztetett Jaszszer al-Szirri - Oszama bin Laden élesen bírálta az arab vezetőket, köztük Szaúd-Arábia vezetőit is, „a keresztesek katonáinak”, „a hitetlenek kémjeinek” nevezve őket. „Azzal segíthetjük a legjobban iraki testvéreinket, ha szent háborút vívunk a keresztényeknek segítséget nyújtó arab kormányok, elsősorban Szaúd-Arábia vezetői ellen” - írja egy másik internetes honlap, az alsaha.net.
Szaúd-Arábia azért alkalmas terep a dzsihád exportálására - véli egy Londonban működő szaúdi ellenzéki szervezet illetékese -, mert ott van a legtöbb mudzsáhid, azaz iszlám gerillaharcos, mindannyian harcedzettek és készek a mártírakciókra is, miközben a szaúdi társadalomban forrong a gyűlölet és a harag az Egyesült Államok és az amerikaiak hű szövetségese, a szaúdi uralkodói család ellen.
Ezt a haragot megsokszorozza a szegénység, a munkanélküliség és a korrupció miatt a társadalomban egyébként is meglévő nyugtalanság. Ráadásul ott van az ulémák, iszlám jogtudósok új nemzedéke is, amely támogatja a szent háború gondolatát - hangoztatja a szaúdi ellenzéki csoport szóvivője, utalva arra, hogy a szaúdi királyságban több uléma - titkos hálózatokon terjesztett közleményekben - rendszeresen népszerűsíti a keresztények elleni szent háborút hirdető állítólagos iszlám vallási törvényeket.
Szaad al-Fakih szerint az al-Kaida nemcsak exportálta a szent háborút az Arab-félszigetre, hanem a rijádi merényletek után újabb öngyilkos akciókra is fel kell készülni - teszi hozzá a szaúdi ellenzéki szóvivő.