Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Civilekkel erősít a Fidesz is

Neves közéleti személyiségekkel erősíti sorait a Fidesz. Az Országos Választmány az elmúlt héten felvette a párt tagjai közé mások mellett Martonyi Jánost, az Orbán- kormány külügyminiszterét, Matolcsy György volt gazdasági minisztert, Mészöly Kálmán egykori válogatott labdarúgót, Cseke Péter színész-rendezőt, Jankovics Marcell filmrendezőt, Szokolay Sándor zeneszerzőt és Koltay Gábor filmrendezőt. A Hetek őket kérdezte a Fideszbe való belépésük okairól, illetve arról, mi a véleményük a párt megújulási folyamatáról.


Jankovics Marcell 

Martonyi János, úgy tűnik, folytatja egyes fideszes politikusok előző kormányzati ciklusban szokássá vált gyakorlatát, miszerint a pártjukkal nem azonos világnézeti alapokon álló sajtóorgánumoktól érkező megkeresést még csak válaszra sem méltatják. A volt külügyminiszterhez hasonlóan nem kívánt a Fideszbe való belépéséről lapunknak nyilatkozni Cseke Péter színész-rendező és Szokolay Sándor zeneszerző sem, ugyanakkor ők nem zárkóztak el egy későbbi beszélgetéstől. Cseke megkeresésünkre elmondta, nem szereti a rövid telefonos interjúkat, Szokolay pedig azért nem tartja szükségesnek kommentálni Fidesz-tagságát, mert - mint mondja - mindenki tudja róla, hogy egész életében ugyanazokat az értékeket képviselte, mint amelyeket jelenleg. Koltay Gábor rendező lapzártánkig szintén nem válaszolt faxon elküldött kérdéseinkre.
Jankovics Marcell csodálkozik azon, hogy valakinek egyáltalán szemet szúrt az ő döntése. A neves filmrendező elmondta lapunknak, hogy 1994 óta tartozik a Fidesz holdudvarához, majd mikor 1998-ban kormányzati pozícióba emelték, egyértelművé vált a gyakorlati politikához való kötődése is. Párttaggá válását Pálinkás József felkérése előzte meg, aki a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozatának keretein belül a polgári oldal kulturális stratégiájának kialakításában gondolt rá hasznos társként. 
„A magánemberi, alkotói tevékenységemmel nem tudnék akkora hatást gyakorolni, mint hogyha szerepem van bizonyos kérdések eldöntésében” - mondja a Nemzeti Kulturális Alap leváltott vezetője, aki 
a tisztség betöltését leginkább a Fidesz tagjaként tudja elképzelni. Tervében a kultúrát egy olyan tágabb összefüggésben próbálja értelmezni, amely nem csak a Fidesznek, hanem például az MSZP-nek is megfelelne. Mivel személyét tekintve korábban is megosztott volt a közvélemény, a művész nem érzi úgy, hogy döntése zavart okozna a fejekben. Eleve álságos dolognak tartja, ha valaki saját függetlenségét hangsúlyozza, hiszen az szerinte csak akkor valósítható meg, ha az ember teljesen viszszahúzódik a magánéletbe, így konklúziójában kétféle függetlennek mutatkozó közszereplő létezik: a korlátolt és a képmutató. Megítélése szerint a jelenlegi politikai helyzetben nincs harmadik lehetőség, oldalak vannak, és aki valamelyikből kimarad, az mindenből kimarad.


Mészöly Kálmán 

„1988-ban, a futball kapcsán ismerkedtem meg Orbán Viktorral, és azóta nagy szimpatizánsa és csodálója vagyok. Természetes, hogy ha van rá mód és lehetőség, akkor ilyen módon is támogatom őt” - nyilatkozta a Fideszbe való belépésének indítékairól a Heteknek Mészöly Kálmán, a Magyar Labdarúgó Liga szakmai igazgatója. Az egykori válogatott labdarúgó és szövetségi kapitány a szurkoláshoz hasonlította a Fidesz melletti kiállást, mondván, nem csak akkor kell szeretni a csapatunkat, ha az győzelmet győzelemre halmoz, hanem a nehezebb időszakokban is. Arra a kérdésre, hogy közelről miként látta a volt miniszterelnök eddigi - liberalizmustól a jobboldalig tartó - politikai pályafutását, Mészöly elmondta: Orbán minden időszakát pozitívnak ítéli meg, és pályáját a bor éréséhez tudná hasonlítani. 
A Nemzeti Kör által megfogalmazott kritikák - például a szélsőjobboldali újságíróktól való el nem határolódás - kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy szerinte Orbán egyedülálló ember, aki a párt megújításában a legjobb úton jár. „Senkit nem akarunk bántani, nem akarunk civakodni, csupán a jobbítás szándékával szeretnénk munkálkodni az ország érdekében” - szögezte le. Mészöly Kálmán azt is elmondta, hogy a párton belül nincs konkrét célja, bármilyen feladatot, tisztséget szívesen elvállal, ha felkérik.


Matolcsy György 

Matolcsy György, az előző kabinet gazdasági minisztere azért lépett be a Fideszbe, mert az néppárttá alakul, ő pedig - bevallása szerint - mélyen egyetért azzal, hogy a polgári, nemzeti politizálás szélesebb társadalmi bázison folytatódjon tovább. Mint lapunknak elmondta, eddigi pályájának teljesen logikus, következő lépése volt ez, és az sem véletlen, hogy nem a csúcson, hanem a párt életének egy hullámvölgyében hozta meg döntését. Feladata elsősorban a következő polgári kormányzás alapját képező új közgazdasági irányzatok és programok kidolgozása, ám mint kiderült, „bársonyszékre” a jövőben sem pályázik, megmarad közgazdasági szakértőnek. A Fidesztől erős politikai versenyhelyzet kialakítását várja, a kormányzó pártokkal szembeni alternatív politizálás szervezett, jó irányítású, jó szellemű mozgalmát. Matolcsy nagyon reméli, hogy a megújulásra készülő polgáriak hatékonyabban fognak működni, mint nyugat-európai „példaképeik”.