Vissza a tartalomjegyzékhez


Császárok klubja

„A jó tanárnak kevés híre van, élete másokéba ivódik át” - így szól Michael Hoffman igen figyelemreméltó diákmozija, a „Császárok klubja” summázata. Az ember képlékenységéről, taníthatóságáról, s így sorsának alakulásáról szóló film főszereplője William Hundert (Kevin Kline), a Szent Benedek iskolában tanítja az ókori civilizációkat. Lelkesen, szenvedélyesen oktat, a tanítványai hamar megszeretik az óráit. Ám a tanév közben beiratkozik a szenátor fia is, a lázadó és konok Sedgewick Bell (Emile Hirsch). A tanár hasztalan próbálja betörni a szilaj természetet, és végső elkeseredésében kezdeményez egy rövid beszélgetést az elfoglalt apával. A fiára kíváncsi szenátor felteszi a Hundert számára meglepő kérdést: „Mi a haszna annak, amit tanít?” 

A támadott fél védekezése csak egyre rontja a helyzetet, hiszen „ő csak formálni” akarta a gyereket. A tekintélyes politikus szerint egy pedagógus ne formálja a tanítványait, arra ott a szülő. A tanár erre taktikát vált - elkezdi patronálni az ifjú Bellt. Gyökeres fejlődés áll be a tanulásában, míg végül bejut az iskola évről évre megrendezett Julius Caesar-versenyére. Igaz, ehhez szükséges Hundert elfogultsága is, aki feladva elveit, meghamisítja a döntőbe jutáshoz szükséges pontokat. Vajon megérte? Miként él a kedvezményezett a nagy lehetőséggel? Az igazi válaszok csak huszonöt év múlva, a visszavágón derülnek ki.
A Koltai Lajos operatőri munkájával készült kétórás film a néhány hete megnyílt Odeon-Lloyd mozi műsorán szerepel. (Bárdos Róbert)