Vissza a tartalomjegyzékhez

Pécsi Tibor, Pécsi Hajni
A muzsika a lényeg

A Kaláka zenekar harmincnégy éve játszik énekelt verseket, muzsikájukat az egész világon ismerik és elismerik. Az emberöltőnyi idő tapasztalatairól és jövőbeni terveiről kérdeztük Gryllus Dánielt, a zenekar egyik alapító tagját és vezetőjét.

- Miért döntöttetek a hetvenes években úgy, hogy verseket zenésítetek meg, hiszen akkoriban a beat és a rockzene volt a legnépszerűbb?
- Szerettük azt, ahogyan Mikó István, aki alapító tag volt, kitalálta és előadta a verseket zenei kísérettel, azért határoztunk úgy, hogy ezt fogjuk csinálni. A bemutatkozó koncertünkön előadott néhány dal nagy hatással volt a közönségre, ami végképp megerősített minket ebben az elhatározásban. A stílus és a zene jórészt ösztönösen alakult ki az elején. Igazán tudatossá akkor vált, amikor a műszaki diploma megszerzése után elhatároztuk, hogy nem mérnökök leszünk, hanem a zenével fogunk foglalkozni. Vitt minket a fiatalos lendület, ami letisztultabbá és nyugodtabbá vált, ahogyan öregedtünk. Most már úgy gondoljuk, hogy nem önszántunkból fogjuk abbahagyni. 
- És hogyan jött a gyerekműfaj?
- A repertoárunk kialakításánál eleinte nem gondolkoztunk azon, hogy kifejezetten gyerekek számára zenésítsünk meg verseket, hanem belekerültek azok a költemények Weöres Sándortól vagy Tamkó Sirató Károlytól, amelyeket a gyerkőcök is ismertek. Megközelítőleg hat év után kaptunk konkrét felkérést gyerekműsorokra, később három zenéskönyv elkészítésére a Móra Kiadótól. 
- Rendszeresen léptek fel külföldön is. Hogyan értik meg a verseket azok, akik nem beszélnek magyarul?
- Mivel ez egy zenei produkció is, nagyon sokat számít az, hogy valaki kamuzgat a versek ürügyén, vagy valóban muzsikál. Ugyanis nem a nyelv ismerete, tudása a lényeg, hanem a muzsika. Egy rövid felvezetésben elmondható, hogy miről szól a vers, és a közönség megérti a zene segítségével. Ahogyan mi is hallgatunk olyan előadókat, akiknek a nyelvét nem ismerjük.
- Saját kiadóval is rendelkezel. A Kaláka név egyfajta védjeggyé vált?
- A kilencvenes évek elejének változásai sarkalltak arra, hogy létrehozzak egy saját kiadót, a Gryllus Kft.-t, amelynek azóta több mint harminc kiadványa jelent meg. A Kaláka Alapítvány vette át a Kaláka Folkfesztivál szervezését is, amelyből immár a 24. lesz július második hétvégéjén a diósgyőri várban, és húsznál több zenekar fog fellépni. Fontossá vált, hogy saját kézbe vegyük a dolgainkat, mert a piac a mi munkánkra is hatással van. A muzsikát ma már nem elég csupán kitalálni, megírni, felvenni és kiadni, hanem a pult mögé állva el is kell adni, ebben nagy segítség a belvárosban egy éve megnyitott Kaláka Zenebolt. 
- A közeljövőben milyen fellépéseitek lesznek, készítetek-e újabb zenei anyagot?
- Május 10-én Szentendrén, a Tömegközlekedési Múzeumban játszunk este héttől. Gyermeknapon a Nemzeti Színház mellett adunk két koncertet tizenegykor és délután fél ötkor. A Kaláka Fesztiválra jelenik meg az új anyagunk, melynek címadója Kiss Anna egyik verssora: „Csak az egészség meglegyen…” Ezen többek között Ady, Kosztolányi és Radnóti verseiből játszunk, és természetesen a címadó vers is hallható lesz rajta.