Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Ki mondhat nemet a Madridnak?

Jön vagy marad? - mostanság ez a kérdés foglalkoztatja a madridi és manchesteri szurkolókat David Beckhamet illetően. A szabadrúgás-specialista Beckham, valamint edzője, Sir Alex Ferguson között idén alaposan megromlott a viszony, ez adott alapot a híreszteléseknek. Az esetleges klubcsere kapcsán az elmúlt hetekben rengeteg ellentmondásos hír, nyilatkozat látott napvilágot. 


David Beckhamhez ragaszkodnak szurkolói. A Real Madrid eddig cáfolta szerződtetését, ám felesége megerősítette: lehet, hogy Madridba költöznek Fotó: Reuters

Jorge Valdano, a Real Madrid sportigazgatója és a Marca, a klubhoz közel álló sportnapilap is tényként közölte a hírt: nyáron David a kilencszeres BL-győztes gárda játékosa lesz. 
A madridi AS információja szerint Tony Stephens, Becks ügynöke, Florentino Pérezzel, a Real Madrid elnökével és Jorge Valdanóval is tudatta: védence megelégedne az évi 6,7 millió eurós fizetéssel, szemben a mostani 9 milliós manchesteri jövedelmével. Figo, Zidane, Ronaldo és Raúl fizetése ugyanis szintén enynyi a királyi klubnál.
Stephens arról is tájékoztatta a madridiakat, hogy Beckham lemondana a személyiségéhez fűződő reklámjogok 50 százalékáról. A klub egy csomagban dobja piacra a játékosok képmásával kapcsolatos jogokat, a befolyó pénz felét pedig a labdarúgók tehetik zsebre. A legfrissebb hírek szerint Beckham átigazolási díja 38 millió font (56 millió euró) lenne. José Ángel Sánchez, a Real Madrid marketingigazgatója úgy gondolkodik, hogy a befektetés óriási haszonnal megtérülhet, Beckham reklámértéke számításai szerint 144 millió euróra rúg.
Leginkább azért, mert a Távol-Keleten Beckham a legnépszerűbb futballsztár. Az utóbbi három év során a Figóért, Zidane-ért és Ronaldóért kifizetett 180 millió euró jelentős része már bejött a kasszába, egyebek között a sok millió eladott mez árából. A Madrid Becks megszerzésével megközelítheti Ázsiában a Manchester United népszerűségét, mivel Beckham önmagában akkora márka, ami még csapatsportágakban is ritkaságszámba megy. 
Legutóbb ugyan a Real hivatalos közleményben tagadta a játékos szerződtetését, és a United honlapján is az az információ jelent meg, hogy a középpályás „soha, soha, de soha sem fogja elhagyni szeretett klubját”. Ennek szögesen ellentmond az a spanyol lapértesülés, mely szerint csupán egy megfelelő lakás hiányzik ahhoz, hogy a Beckham család a spanyol fővárosba költözzön. 
A Marca Victoriával, Beckham feleségével készített interjút, aki megerősítette: Becks a Madrid csapatában folytatja pályafutását. Ráadásul Victoria egy kiállítás megnyitóján arra a kérdésre, hogy tervezik-e a Madridba költözést, mosolyogva bólogatott. A Marca értesülése az is, hogy Beckham nagyobbik fia, Brooklyn a Madridban működő, angol nyelvű British Council School diákja lesz a következő tanévben.
Az ügyben megszólalt a Real francia középpályása, Zinedine Zidane is, aki szerint Beckham nyártól Spanyolországban folytatja. Zizou szerint ugyanis nem lehet nemet mondani a Realnak, nem a pénz, hanem a szakmai kihívás miatt.
David apja, Ted Beckham viszont úgy véli: fia marad a vörösöknél, és a családon belül nem is esett szó a távozásról. Igaz, az idősebb Beckham véleménye szerint Ferguson hibázott, amikor csak a 63. percben cserélte be Davidet a Real Madrid elleni BL-meccsen. Ez azonban, ahogy mondta, nem elegendő ok a távozásra, ráadásul fia „szíve még mindig a Manchesteré”.
Az azonban tény: az elmúlt években a Real Madriddal kapcsolatos átigazolási pletykák a sok-sok ellentmondás ellenére is valósnak bizonyultak. Figo, Zidane és Ronaldo megszerzését is folyamatosan cáfolták a királyi klubnál, és mint tudjuk, azóta mindhárman a Madrid fehér mezében játszanak…